Вища освіта й університети Нової Зеландії

Система вищої освіти Нової Зеландії вважається однією з найякісніших у світі. У країні високий рівень життя, гарні міста і прекрасна природа. Зарубіжні студенти не тільки отримують хороші знання, але й чудово проводять дозвілля у вільний від навчання час.

Вища освіта в Новій ЗеландіїДипломи місцевих університетів визнаються більшістю держав планети, що дозволить знайти престижну роботу в розвинених західних країнах і підвищить шанси на працевлаштування в Новій Зеландії. Після закінчення вузу в розпорядженні іноземця є 12 місяців для пошуку робочого місця й оформлення відповідної візи.

Навчання в новозеландському університеті для українців та інших іноземців у 2017 році – це чудова можливість для імміграції до Нової Зеландії на довгостроковий період і реальний спосіб пов’язати своє майбутнє з багатою й успішною країною. Для отримання громадянства Нової Зеландії необхідно мати статус постійного жителя або право на безстрокове перебування протягом не менше 5 років.

Стабільна економіка, рівень розвитку високих технологій і мінімальна бюрократизація створюють сприятливі умови для вкладення інвестицій і ведення бізнесу в Новій Зеландії. Одним словом, вища освіта, отримана в новозеландських вишах, відкриває масу перспектив. Далі поговоримо докладніше про особливості навчання і виділимо найкращі університети Нової Зеландії.

ЗМІСТ

  1. Вища освіта в Новій Зеландії
  2. Як вступити до університету Нової Зеландії
  3. Вартість навчання в Новій Зеландії
  4. Кращі університети Нової Зеландії

Вища освіта в Новій Зеландії

У 2017 році в Новій Зеландії функціонувало 8 університетів, кожен з яких входить до престижного рейтингу QS World University Rankings® 2016-2017. У першій сотні розташований один вищий навчальний заклад країни – Університет Окленда. Виш займає 81-ше місце. Крім того, в розпорядженні студентів Новій Зеландії 16 технологічних і політехнічних інститутів, що надають якісну професійну освіту.

Якщо врахувати невелику кількість населення, близько 4,5 млн осіб, вибір місця для навчання, в тому числі для іноземців, дуже широкий. Виші Нової Зеландії частково фінансується державою, але право на повне або часткове покриття витрат на навчання мають тільки місцеві громадяни або постійні жителі. Загалом по країні навчання дуже дороге, особливо в приватних навчальних закладах, яких в Новій Зеландії близько 550, включаючи мовні школи. У середньому потрібно розраховувати на суму від 20 тисяч євро на рік і більше.

З іншого боку, система викладання, індивідуальний підхід до кожного студента і сучасні методи навчання гарантують якісні знання. Сьогодні в новозеландських вишах навчається понад 20 тисяч іноземних студентів із більш ніж 160 країн світу. Найпопулярнішими напрямами навчання в Новій Зеландії вважаються сфера інформаційних технологій, бізнес, сільське господарство, менеджмент і технічні спеціальності.

Кожен університет має високий ступінь академічної незалежності, наприклад стосовно затвердження переліку освітніх програм і формування самого навчального процесу. Зазвичай для отримання ступеня бакалавра необхідно провчитися мінімум три роки, а за додатковий рік навчання присвоюється так званий диплом із відзнакою. Далі можна продовжити навчання в магістратурі та докторантурі.

Як вступити до університету Нової Зеландії

Перший крок для вступу в новозеландський ВНЗ починається з вибору конкретного навчального закладу і програми навчання. Велике значення має географічне розташування університету. Варто врахувати, що у великих і густонаселених містах Нової Зеландії, наприклад Окленді або Крайстчерчі, вартість проживання набагато дорожча. Уважно вивчіть різні варіанти, звертайте увагу на перелік пропонованих програм, доступ до стипендій та інших видів підтримки іноземних студентів.

Єдиної централізованої системи для вступу до університетів Нової Зеландії не передбачено. За детальною інформацією потрібно звертатися безпосередньо до вишу через офіційний сайт. Обов’язково відвідайте урядовий освітній портал – studyinnewzealand.govt.nz. Тут зібрано достатньо корисної інформації спеціально для іноземців, які цікавляться навчанням в Новій Зеландії, включаючи вимоги до вступу, вибір галузі навчання та багато іншого.

Загальні вимоги для зарахування в університет Нової Зеландії
  • Знання англійської мови на достатньому для навчання рівні. Як правило, приймаються міжнародні сертифікати IELTS (6) і TOEFL (80).
  • Атестат про повну загальну середню освіту або диплом про закінчення закордонного вишу. У кожному разі документи повинні визнаватися в Новій Зеландії. Громадянам України, швидше за все, буде потрібно пройти спеціальний підготовчий курс – Foundation.

Частина документів направляється в електронному вигляді, а деякі перекладені і завірені копії – тільки поштою. Якщо всі вимоги дотримані, виш надсилає іноземцю лист із підтвердженням про зарахування і детальною інформацією про дату початку навчання і реквізити для оплати курсу. Після перерахування коштів можна звертатися за студентською візою в дипломатичне відомство Нової Зеландії у своїй країні.

Вартість навчання в Новій Зеландії

Жити і вчитися в університетах Нової Зеландії дуже дорого. Це один із небагатьох негативних факторів під час навчання в цій країні. Щорічно вартість деяких курсів лише збільшується. У кожному виші встановлюються свої тарифи, але середній показник варіюється в межах 18-25 тисяч євро на рік. Плюс для отримання студентської візи потрібно мати на рахунку не менше 10 тисяч євро.

Під час вибору ВНЗ вивчіть можливість отримання іноземцями стипендій або грантів. За місцевими законами під час навчання студентам дозволяється працювати не більше 20 годин на тиждень і повний робочий день на канікулах. Вартість житла та інші витрати багато в чому залежать від міста й апетитів конкретного студента. Оренда кімнати в Новій Зеландії в приватному порядку коштує 400-500 євро на місяць. Краще спробувати знайти місце в гуртожитку або винаймати житло з кимось ще. Багато іноземних студентів селяться в новозеландських сім’ях. Загалом для комфортного проживання в Новій Зеландії варто розраховувати на суму 15-17 тисяч євро на рік.

Кращі університети Нової Зеландії

Університет Окленда

Університет Окленда (University of Auckland)

Найпрестижніший, великий і популярний вищий навчальний заклад Нової Зеландії Оклендський університет був заснований в далекому 1883 році. У 6 кампусах вишу, зосереджених у центрі найбільшого міста країни – Окленді – навчається понад 40 тисяч студентів, з яких близько 4 тисяч – іноземці з 93 країн світу. Навчальний процес забезпечують 5 тисяч співробітників. Структура університету містить 8 факультетів і 2 науково-дослідні інститути. Популярні програми навчання – медицина, право, бізнес, мистецтво, архітектура і біоінженерія. Офіційний сайт університету Окленда – auckland.ac.nz.

Університет Отаго (University of Otago)

Найстаріший виш Нової Зеландії Отагській університет, розташований в місті Данідіні, відкрив двері для студентів в 1869 році. Вважається другим за значущістю вищим навчальним закладом країни після університету Окленда. Навчання проводиться за 4 основними напрямками – медицина, гуманітарні науки, бізнес і загальні науки. Сьогодні у виші навчається понад 20 тисяч студентів. Крім Данідіна, кампуси університету Отаго розташовані в містах Окленд і Веллінгтон. У складі вишу діє 14 науково-дослідних центрів. Офіційний сайт університету Отаго – otago.ac.nz.

Університет Кентербері (University of Canterbury)

Ще один досить старий виш Нової Зеландії Кентерберійський університет був заснований в 1873 році та розташований в місті Крайстчерчі. Кількість студентів налічує до 15 тисяч осіб, з яких близько 1160 іноземців. Персонал університету становить понад 1800 співробітників. Виш складається з 7 факультетів з дуже різними програмами навчання. Серед популярних можна виділити лісове господарство, мистецтво, музику, право, спорт і тренерство. Офіційний сайт університету Кентербері – canterbury.ac.nz.