У Нідерландах вступає в силу заборона носити паранджу

Закон про заборону носіння паранджі ратифікований Сенатом Нідерландів ще влітку минулого року. Однак він визначається голландськими владою як “частковий”, тому що обмежує носіння цього виду одягу тільки в таких громадських місцях, як школи, лікарні, громадський транспорт і будівлі уряду.
Закон повинен був набути чинності вже з початку липня, але школи попросили про відстрочку його введення до кінця навчального року, тому що це викликало протест мусульманських матерів, багато з яких носять паранджу.
Порушення заборони, введеної законом може привести до штрафу до 150 євро. Але “допускаються виключення в тих випадках, коли це пов’язано зі здоров’ям або безпекою”.
Водії автобусів, маршрутних таксі і машиністи в метро зобов’язані стежити за дотриманням введених заборон. Зокрема, вони повинні інформувати про закон пасажирів, але, в той же час, повинні уникати будь-яких сутичок з подорожуючими.
Про свої заперечення проти заборони повідомила, зокрема, Голландська Федерація Університетських Медичних Центрів. Вона боїться, що жінки, що носять паранджу, будуть уникати відвідування лікаря і медичних обстежень, якщо їм не дозволять відвідувати з прикритим обличчям клініки і лікарні.
Пропозиція введення повної громадської заборони на носіння жінками мусульманських накидок на обличчі висунув ультраправий голландський політик Герт Вілдерс. Він обґрунтовує її потребами інтеграції жінок в суспільному і професійному житті Нідерландів.
У відповідь на заборону, що набувае чинності, організація ісламістських партій в Роттердамі НIДА зобов’язалася оплачувати штрафи за жінок, які допускають для себе порушення заборони.
Нідерланди є ще однією з європейських країн, яка обмежила право жінок публічно носити паранджу. Раніше це зробили Данія, Франція і Бельгія, де заборона діє і на вулицях.
Європейський Суд з Прав Людини ухвалив у 2014 році, що такого роду заборона, не є порушенням релігійних свобод.