Голландські спадкоємці престолу тепер можуть одружитися на ЛГБТ, не відмовляючись від корони

Прем’єр-міністр Марк Рютте заявив, що голландський монарх може одружитися на людині будь-якої статі за своїм вибором, не втрачаючи при цьому права на трон.

Рютте відповідав на питання парламенту, пов’язані з недавньою книгою Amalia, Debt Calls, в якій стверджувалося, що старі закони виключають можливість одностатевої пари на троні, навіть незважаючи на те, що одностатеві шлюби були узаконені в Нідерландах в 2001 р.

Книга розповідає про принцесу Амалію, 17-річну спадкоємицю короля Віллема-Олександра. Амалія поки не коментує це питання, і про її особисте життя відомо небагато.

Раніше в цьому році вона вирішила, що не прийме річну допомога в розмірі 1,6 млн. євро, на яку вона мала право, коли їй виповниться 18 років, тому що це змусить її почувати себе «незатишно».

Рютте сказав, що часи змінилися з тих пір, як один з його попередників в останній раз займався цією проблемою в 2000 році.

«Уряд вважає, що спадкоємець може бути заручений з особою тієї ж статі», – написав Рютте в листі до парламенту.

«Таким чином, кабінет міністрів не бачить причин, за якими спадкоємець престолу або король повинні відректися від престолу, якщо вони хочуть одружитися на партнері тієї ж статі».

Однак королівські шлюби вимагають схвалення парламенту, і члени королівського дому іноді відмовляються від свого місця в лінії успадкування або для того, щоб одружитися на комусь без дозволу, або тому, що вони навряд чи отримають його.