Amnesty International: «угода століття» суперечить міжнародному праву

Пакет пропозицій президента США Дональда Трампа з врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту, відомий як «угода століття», суперечить міжнародному праву. Крім того, даний пакет зміцнює становище палестинців, в якому вони позбавлені своїх основних прав, повідомляє правозахисна організація Amnesty International.

«Хоча адміністрація Трампа підкреслює принцип поділу землі в своєму плані, немає ніяких сумнівів в тому, що вона пропонує подальшу анексію палестинських територій, що є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права. Під час півстолітньої окупації Ізраїль ввів систему законної дискримінації палестинців, відмовляючись поважати їх основні права і надавати доступ до ефективних засобів правового захисту в разі їх порушення», – заявила організація.

На думку правозахисників, прийняття угоди означало б підтримку цієї «вкрай незаконною політики».

Міжнародна Амністія закликала міжнародне співтовариство відхилити «угоду століття» Дональда Трампа як «таку, що суперечить міжнародному праву».

28 січня Сполучені Штати оголосили про план врегулювання близькосхідного конфлікту, позначеного як «угода століття». Він містить такі основні пункти:

  • Карту, що окреслює межі «реалістичного вирішення конфлікту між двома державами та пропонує життєздатний шлях до палестинської державності».
  • Демілітаризацію палестинської держави з метою мирного співіснування з Ізраїлем.
  • Пропонована карта територій двох країн дає палестинцям більше ніж в два рази більше територій, а ніж вони контролюють в даний час.
  • Ізраїль згоден на 4-річне «заморожування територій», щоб сформувати дві країни. Однак майже відразу високопоставлений ізраїльський чиновник відкинув важливість «заморожування» ізраїльських поселень на Західному березі.
  • Зберегти статус-кво Храмової гори в Єрусалимі.
  • Ізраїль буде «продовжувати забезпечувати» доступність і безоплатність відвідування священних місць в Єрусалимі для євреїв, мусульман, християн та представників інших конфесій.
  • Єрусалим не буде розділений і залишиться столицею Ізраїлю.
  • Столицею палестинської держави стануть частині Східного Єрусалиму. Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху вказав на Абу-Діс, передмістя Єрусалиму, розташоване приблизно в півтора милях на схід від історичного центру міста.
  • Реалізація раніше оголошеного плану економічного відновлення палестинської економіки і економіки сусідніх арабських країн, яка повинна бути здійснена за рахунок інвестиційного фонду в розмірі 50 мільярдів доларів.

Палестинські лідери відхилили пропозиції президента США.

Президент Палестини Махмуд Аббас заявив, що представлений план є «змовою, яка зазнає невдачі».

За словами палестинців, план Трампа є вимогою їх капітуляції перед Ізраїлем і придушенням давніх сподівань палестинського народу.

Після зустрічі палестинських лідерів в Рамаллі на Західному березі Аббас сказав: «Ми будемо протистояти цьому плану у всіх його формах».