Росія готова постачати більше газу до Європи

“Російський енергетичний гігант “Газпром” готовий збільшити поставки газу до Європи”, – повідомляє Reuters.

Офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що компанія зацікавлена ​​в підписанні додаткових контрактів на поставку газу на Старий континент.

На даний момент ціна на блакитне паливо в ЄС знаходиться на рекордно високому рівні, а електроенергія на британському спотовому ринку виросла на 700% через брак газу, викликаний скороченням поставок “Газпромом”.

Однак президент Росії Володимир Путін відмовився продавати більше газу через Україну і тримається за газопровід «Північний потік – 2». Експерти в галузі енергетики вважають, що цим кроком Москва має намір домогтися завершення проекту.

Однак скорочення поставок газу «Газпромом» в ЄС – не єдина причина зростання ціни. За словами аналітика енергетичного ринку Ханса Кеніга, високі ціни в основному пов’язані з несподівано зростанням міжнародного попиту. У всьому світі ціни на сріджений природний газ, що поставляється по морю, виросли через збільшення попиту в Азії.

Том Марчек-Мансера з лондонської консалтингової фірми ICIS зазначає, що проблему браку газу в Європі можна вирішити за рахунок додаткових поставок з Росії. Однак він не надав очікуваних ринками обсягів.

За його словами, проблема не в пропускній здатності газопроводів. Він передбачає, що або у «Газпрому» є внутрішні проблеми, які не дозволяють йому виробляти достатню кількість газу, або Росія обмежує експорт в Європу зі стратегічних причин. Це, ймовірно, буде тиском для прискорення сертифікації «Північного потоку-2».