МВФ схвалив кредит Молдові на $84,4 млн

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) сьогодні затвердила заявки Молдови на програму економічних реформ у рамках розширеної кредитної лінії (ECF) та розширеної кредитної лінії (EFF).

Затвердження цих запитів дає змогу виплатити близько 84,4 мільйона доларів. Загальний прогнозований обсяг виплат за 40-місячними угодами Молдови про ECF/EFF складе близько 590,6 мільйона доларів.

За даними МВФ, влада Молдови досягла прогресу у відновленні банківського сектора та зміцненні макрофінансової стабільності. Однак існують такі фактори ризику, як пандемія COVID-19, посуха 2020 року і стрибок світових цін на енергоносії.

Щоб отримати допомогу, Молдова має виконати низку умов: забезпечити незалежність центрального банку, активізувати боротьбу з корупцією, підвищити передбачуваність державної політики та зміцнити фінансові інституції.

Минулого року Молдова та МВФ досягли попередньої кредитної угоди у розмірі 558 мільйонів доларів на наступні три роки. Проте його реалізації завадила політична криза в країні.

Влітку минулого року МВФ надіслав Молдові близько 236 мільйонів доларів на підтримку бюджету та економіки, зокрема малого бізнесу.