Китай: “США, не плекайте ілюзій щодо Тайваню”

“Тайванем немає місця для компромісів, і Сполучені Штати не повинні мати ілюзій з цього приводу. Про це в четвер заявило міністерство оборони Китаю, додавши, що Вашингтон нещодавно здійснив низку “провокацій” з цього приводу”, – повідомляє Reuters.

Китай заявляє, що питання Тайваню, який він вважає своєю територією, є найбільш чутливим у його відносинах зі Сполученими Штатами, країною, яка також є великим міжнародним прихильником і постачальником зброї Тайваню.

На щомісячному брифінгу в Пекіні, де його попросили прокоментувати військові зв’язки Китаю та США, офіційний представник міністерства оборони Китаю У Цянь сказав, що здорові та стабільні стосунки корисні для обох країн і саме на це чекає світ.

“Однак протягом деякого часу Сполучені Штати говорять багато безвідповідальних речей і проводять безліч провокацій щодо Тайваню, Південно-Китайського моря та розвідки за допомогою військових кораблів і літаків. Особливо з питання про Тайвань, Китай не має місця для компромісів, і Сполучені Штати не повинні мати ілюзій”, – сказав Ву.

Гострі розбіжності щодо Тайваню також були виявлені під час віртуальної зустрічі на початку цього місяця між президентом США Джо Байденом та його китайським колегою Сі Цзіньпіном. Він сказав, що активісти руху за незалежність Тайваню та їхні прихильники у США «грали з вогнем».