Опозиція в Білорусі створила Координаційну раду

Білоруська опозиція на десятий день протестів проти президента Олександра Лукашенка сформувала Координаційну раду.

Як передає ТАСС, учасники ради висловили готовність до діалогу із зовнішніми посередниками, в тому числі з Європейським союзом і Росією. При цьому в телефонних розмовах з лідерами Німеччини та Франції президент Росії Володимир Путін попередив, щоб вони не втручалися в білоруську кризу.

Під час вчорашніх акцій протесту проти Олександра Лукашенко, який переміг на президентських виборах 9 серпня з 80,10% проти 10,12% голосів, відданих за Світлану Тіхановску, стало ясно, що страйк працівників важкої промисловості наростає. Але в той же час державне інформаційне агентство БелТА повідомило про тисячі мітингів на підтримку Лукашенка.

Він, зі свого боку, охарактеризував створення Координаційної ради опозиції як спробу захоплення влади в Білорусі і пригрозив, що проти ініціаторів ідеї будуть вжиті адекватні заходи відповідно до законодавства країни.

«У нас є достатньо заходів, щоб охолодити деякі гарячі голови», – сказав він. За його словами, в опозиційну раду входять «колишні» правителі і усякі шахраї. «Перші» ображені тим, що вони вже не при владі, а були», -підкреслив Лукашенко.

Він також зазначив, що релігійні плани білоруської опозиції можуть призвести до міжрелігійної та міжетнічної війни.

«Ми завжди пишалися міжконфесійними відносинами, в яких ніхто не турбується – ані православні, ані католики. Мусульмани живуть щасливо і з християнами, і з євреями», – сказав Лукашенко. «Але тепер у мене є побоювання, що «те, чим ми пишалися, буде відкинуто і зганьблено», – додав він. Для більшої конкретики він привів в приклад одну з пропозицій, що закладена в програмі білоруської опозиції, а саме відновлення Білоруської автокефальної православної церкви.

Президент Білорусі також зазначив, що пропонується «повзуча заборона російської мови». «Вони не говорять про це відкрито, але припускають кримінальну відповідальність за образу білоруської мови», – сказав він.