Майже кожен українець замислюється про працевлаштування за кордоном

Результати соціологічного опитування показують наростаючу тенденцію серед працездатних українців їхати працювати в інші країни.

Згідно з результатами соціологічного дослідження, 90 відсотків українців працездатного віку замислювалися про роботу в іншій країні.

Кожен третій українець вже хоча б раз працював за кордоном. Одна з головних причин масової трудової міграції українців – неможливість знайти адекватно оплачувану роботу в Україні. Основним стимулом, який сприяє тимчасовому або постійному працевлаштуванню в іншій країні, є висока заробітна плата.

Втім, незважаючи на великі переваги роботи за кордоном, далеко не кожен український громадянин готовий тимчасово чи назовсім переїжджати в чужу країну. Більшу частину наших співгромадян зупиняють можливі проблеми, які пов’язані з незнанням або володінням на примітивному рівні іноземною мовою.

Тривалий процес оформлення необхідних для працевлаштування документів і складності пошуку підходящої вакансії також є основними аргументами, щоб не зриватися з насидженого місця. Розлука на багато місяців з батьками, дружиною, дітьми і близькими родичами зупиняє велику кількість людей прийняти остаточне рішення їхати на роботу за кордон. Напевно, якби вплив цих факторів був менший, трудових мігрантів було б у рази більше, ніж зараз.

Експерти ринку праці відзначають, що в минулому році польські роботодавці знизили свої інтерес до українських заробітчан. Кількість вакансій для іноземців скоротилося на 12 відсотків. Однак в Німеччині на сьогодні серед європейських країн спостерігається найбільша нестача робочих рук.

Нагадаємо, раніше ми писали про масові звільнення, які фіксуються останні чотири роки на підприємствах українських олігархів. Більшість звільнених працівників знайшли відповідні вакансії в Польщі і Чехії.