Лідер білоруської опозиції дорікнув ЄС за повільну реакцію на Лукашенка

“Лідер опозиції у вигнанні Білорусі Світлана Тихановська попередила Європейський Союз, що він має дотримуватися цінностей, активно обмежуючи погрози, що походять від авторитарного президента Олександра Лукашенка”, повідомляє DPA.

“Вже пізно” вживати рішучих заходів, – заявила в Страсбурзі Тихановська, яка проживає в державі-члені ЄС – Литві.

Вона наголосила, що санкції та підтримка ЄС досі були оцінені, але іноді вони були надто повільними, і білоруське громадянське суспільство продовжує страждати.

Після президентських виборів у Білорусі у серпні минулого року, які не були визнані ЄС, відбулися масові акції протесту проти колишнього президента Лукашенка. Вони були пригнічені державою.

ЄС також звинуватив Лукашенка в тому, що останніми тижнями він зібрав тисячі мігрантів на своїх зовнішніх кордонах у відповідь на санкції проти Мінська.

39-річна Тихановська, яку опозиція та багато інших вважають справжнім переможцем на виборах у серпні минулого року, попередила, що навіть якщо ЄС вдасться контролювати прикордонну ситуацію, як заявляють офіційні особи, Лукашенко може піти ще далі.

«Якщо припустити, що це насильство над мігрантами якимось чином буде зупинено, чи ви дійсно вірите, що загрози режиму за межами його кордонів тут припиняться?» – Запитала вона депутатів Європарламенту.

За словами Тихановської, Мінськ вдаватиметься до «всім, що потрібно, щоб отримати те, що він хоче», включаючи збільшення потоків наркотиків чи контрабанди, військові провокації чи катастрофи з атомними електростанціями вздовж кордонів ЄС.

Її коментарі пролунали після того, як на початку цього тижня вона дорікнула канцлеру Німеччини Ангелу Меркель за те, що вона зателефонувала Лукашенку у спробі врегулювати прикордонну кризу.