Вперше в історії Ватикан розкрив інформацію про свою нерухомість

Ватикан вперше публікує інформацію про свою нерухомість. З інформації стало ясно, що йому належить більше 5100 об’єктів нерухомості, в основному в Італії.

Публікація знаменує собою одне з найбільш докладних розкриттів активів Ватикану за всю історію. У ній перераховані 4051 об’єкт нерухомості в Італії і 1120 за кордоном, не рахуючи посольств Ватикану.

Інформація була опублікована в двох документах в цілому на більш, ніж 50 сторінках консолідованої фінансової звітності за 2020 рік і перших в своєму роді публічних реєстрах Адміністрації Апостольського Престолу (APSA), яка управляє фондом заробітної плати Церкви, а токож її нерухомістью.

Ватикан повідомив про тисячі об’єктів нерухомості та про те, скільки він на них заробляє.

Записи показують, що APSA володіє інвестиційною нерухомістю в елітних районах Парижа, Женеви і Лозанни, а також в Лондоні, де покупка нерухомості в районі Південного Кенсінгтона привела до величезних збитків в 2014 році.

Інформація була опублікована напередодні суду у вівторок, де буде слухатися справа про покупку нерухомості в Лондоні Державним секретаріатом Ватикану. У зв’язку з покупкою звинувачуються десять чоловік, в тому числі відомий кардинал Анджело Беччіу. Деяким з них були пред’явлені звинувачення в розтраті, відмиванні грошей, шахрайстві, вимаганні та зловживанні службовим становищем.

Велика частина власності Ватикану в Італії орендується церковними чиновниками за зниженими цінами. За даними Reuters, близько 40 відсотків – це інституційні будівлі, такі, як монастирі, а також школи та лікарні. Документи також свідчать, що Римська центральна адміністрація католицької церкви, в 2020 році зіткнулася з дефіцитом в 64,8 мільйона євро. Ватиканські чиновники звинувачують пандемію коронавіруса в негативному впливі на фінанси.