Литва підняла “ставки”, даючи мігрантам по 1000 євро за виїзд з країни

“Литва заявила, що запропонує мігрантам більший грошовий стимул для повернення додому, в спробі репатріювати тисячі осіб, які в’їхали до країни з Білорусі”, – повідомляє AFP.

За заявою Міністерства внутрішніх справ, кожен мігрант, який добровільно вирішив повернутися на батьківщину, тепер отримає від прикордонників 1000 євро замість 300, а також квиток на літак додому.

«Після відхилення більшості заяв про надання притулку нам необхідно прийняти рішення про повернення мігрантів в країни їх походження”, – заявила AFP міністр внутрішніх справ Агне Білотайте.

«Ми сподіваємося, що більш висока оплата збільшить кількість мігрантів, що добровільно повернуться додому», – додала вона.

Тисячі мігрантів, в основному з Близького Сходу, з початку літа перетнули або намагалися перетнути східний кордон Європейського Союзу в Латвії, Литві або Польщі.

Захід звинуватив Білорусь у створенні кризи, заманюючи мігрантів до кордону з обіцянкою легкого проїзду у відповідь на санкції ЄС. Мінськ заперечує це звинувачення.

На цьому тижні Литва завершила обробку заяв про надання притулку, поданих на даний момент мігрантами, які незаконно перетнули кордон.

Країна відхилила переважну більшість, надавши статус біженця тільки 54 з 3272 мігрантів, які подали заяви.

Влада Литви заявляє, що депортація – це тривалий і дорогий процес, який не завжди може бути успішним, оскільки країни походження можуть відмовляти в прийомі мігрантів.

Крім того, немає Угоди про реадмісію між ЄС та Іраком, громадяни якго складають значний відсоток мігрантів, що ускладнює примусове повернення.

З цієї причини Литва шукає способи спонукати мігрантів повернутися додому на добровільній основі.

На додаток до тисяч, яким вдалося незаконно перетнути кордон, прикордонники заявили, що вони відмовилися пропустити майже 8 900 чоловік. Деякими гуманітарними організаціями це оцінюється як незаконні репресії.

Міністерство внутрішніх справ заявило, що грошові стимули для мігрантів будуть покриватися за рахунок коштів, наданих Європейською комісією, щоб допомогти Литві впоратися з міграційною кризою.