У Латвії зростає дефіцит кваліфікованих працівників

У Латвії в середньостроковій перспективі з ряду причин буде спостерігатися зростання дефіциту робочої сили.

З ряду об’єктивних причин економіка Латвії в найближчі роки зіткнеться з проблемою дефіциту фахівців з вищою і середньою-спеціальною освітою.

Найбільш затребуваними стануть фахівці середньої ланки в обробній промисловості та будівництві.

Строительство фото

Дані наведені у новому документі, підготовленому фахівцями Міністерства економіки Латвії, в якому зроблено аналіз і прогноз розвитку ринку праці на середньострокову і довгострокову перспективу.

Міністр економіки Арвил Ашераденс звернув увагу на те, що «суспільство старіє, членство в спільному ринку ЄС працює не на нашу користь, оскільки за останню декаду втрачено майже 15% робочої сили. У свою чергу в останні 2 роки в країні спостерігається стрімке зростання економіки, викликала дефіцит робочої сили, відповідно стрімко зростає і оплата праці».

Враховуючи негативні демографічні тенденції, брак робочої сили в будущм може призвести до ситуації, коли економіка не зможе рости також динамічно, як в даний час.

Експерти міністерства економіки Латвії прогнозують, що чисельність населення країни протягом 15 років зменшиться на 130 тисяч осіб з прискореним скороченням кількості людей у працездатному віці.

Найближчі 5-7 років найбільш затребуваними будуть фахівці з вищою освітою таких професій, як фізики, інженери, фахівці у будівельному секторі, а також професії, пов’язані з IT-технологіями.

Джерело: www.eurabota.ua