Робота і вакансії у Вільнюсі

Вільнюс – це найбільше місто і столиця литовської держави. Розташований він у південно-східній частині країни поруч із Республікою Білорусь. Велика кількість іноземців цікавляться роботою у Вільнюсі зокрема та в Литві загалом.

Це фінансовий і економічний центр країни, який формує четверту частину ВВП і понад 20% податкових надходжень. Вільнюс фотоВходження Литви до складу Європейського союзу створює додаткові стимули для притоку в Вільнюс трудових мігрантів із країн пострадянського простору.

І хоча Литву складно назвати найперспективнішим і сприятливим місцем в Європі для істотного підвищення доходу, робота у Вільнюсі для українців у 2018 році може стати відправною точкою для отримання литовського виду на проживання та подальшої інтеграції в більш успішні європейські країни.

У Вільнюсі розвинені багато галузей промисловості, туристичний напрям, сфера послуг і торгівлі. Місто є великим логістичним центром, через який проходять численні транспортні магістралі європейського рівня, тому дуже часто на роботу в Литву потрібні водії-міжнародники.

ЗМІСТ

  1. Трудова міграція до Вільнюса
  2. Як знайти роботу у Вільнюсі. Пошук вакансій
  3. Вакансії та зарплата у Вільнюсі в 2018 році

Трудова міграція до Вільнюса

Населення Вільнюса в 2018 році становить 531,9 тисячі осіб, або близько 18% всього населення Литви. Понад 20% місцевих жителів російськомовні. В основному це росіяни, білоруси та українці. У місті проживає понад 120 етнічних груп, зосереджена величезна кількість різних культур, національностей і релігій.

Безліч красивих архітектурних споруд, історичних пам’ятників, музеїв, парків, сучасних місць для відпочинку й інших визначних пам’яток, крім трудових мігрантів, приваблюють до Вільнюса туристів з усього світу. Щорічний потік налічує до 1,5 млн осіб. Комфортний клімат, велика кількість спортивних споруд, магазинів, торговельно-розважальних центрів, ресторанів, доступні ціни на харчування і нерухомість створюють оптимальні умови для професійної діяльності та життя у Вільнюсі. До речі, улюблений вид спорту литовців – баскетбол.

Вузи Литви надають якісну освіту, зокрема популярністю в іноземних студентів користуються Технічний університет імені Гедімінаса і Вільнюський університет. Багато зарубіжних підприємців відкривають власні литовські компанії, успішно ведуть бізнес, а деякі отримують громадянство Литви й залишаються у Вільнюсі назавжди. Офіційна робота у Вільнюсі для громадян із так званих третіх країн, наприклад для українців, вимагає проходження низки бюрократичних процедур незалежно від тривалості здійснення трудової діяльності. У кожному випадку необхідно попередньо знайти роботодавця, отримати дозвіл на працевлаштування і відкрити робочу візу в Литву.знайти роботодавця фото

Безумовно, це займає певний час. Наприклад, термін розгляду документації для видачі дозволу на роботу досягає  2 місяців, візи – до 2 тижнів, а посвідки на проживання – до 4 місяців. Якщо планується перебування в Литві з метою працевлаштування не більше року, достатньо оформити національну візу (без постійного місця проживання). У будь-якому разі головне завдання здобувача – це пошук вакансії у Вільнюсі.

Як знайти роботу у Вільнюсі. Пошук вакансій

Безробіття у Вільнюсі в 2018 році становить близько 7-8%, що відповідає середнім показникам по країні. Конкуренція за престижні робочі місця в місті дуже висока. Причому вакансії у Вільнюсі віддаються громадянам України тільки в разі відсутності претендентів як серед литовців, так і серед європейців. Для цього протягом, мінімум, місяця на місцевому ринку праці проводиться спеціальний тест. Усе це значно ускладнює пошук роботи у Вільнюсі.

Литовський роботодавець повинен бути дуже зацікавлений в послугах іноземця, адже переконати місцеву владу в доцільності найму такого співробітника досить складно. Плюс часові та матеріальні витрати, пов’язані з оформленням документів. Кваліфікація, досвід і освіта матимуть вирішальне значення. Багато дипломів, наприклад медичних спеціальностей, потрібно підтвердити.

Приділіть увагу мовним навичкам. Застосування російської мови у Вільнюсі з кожним роком знижується. Офіційна мова в країні – литовська. Поширені англійська, польська та німецька. Відвідайте Вільнюс у ролі туриста. Складіть грамотне резюме та супровідний лист. Пишіть великим роботодавцям безпосередньо. Припустимо, в Air Lituanica, SEB bankas або Maxima Group. Спілкуйтеся з російськомовними литовцями або трудовими мігрантами у Вільнюсі на форумах і в соціальних мережах.

Вакансії та зарплата у Вільнюсі в 2018 році

Зарплата фото

На жаль, за мірками Європейського союзу литовські працівники отримують досить мало. Мінімальна щомісячна оплата праці у Вільнюсі дорівнює 400 євро. Це загальнодержавний рівень. У столиці Литви можна знайти роботу з більш високим доходом. Багато що залежить від професії та роботодавця. Середня зарплата у Вільнюсі в 2018 році становить близько 600-700 євро після сплати податків.

Найбільш доступні вакансії у Вільнюсі для українців у 2018 році пов’язані з транспортом і будівництвом. Серед чоловіків часто потрібні досвідчені водії для здійснення міжнародних пасажирських і вантажних перевезень (далекобійники), трохи рідше пропонуються місця в службах таксі. На будівельні роботи у Вільнюс запрошуються муляри, зварювальники, електрики, слюсарі та просто різноробочі. Якщо пощастить, можна заробити від 1000 євро і більше.

Високі зарплати на литовському ринку праці, особливо в столиці, мають кваліфіковані іноземні фахівці, як правило інженери або програмісти. Зустрічаються оклади в 1500-2000 євро і вище. Жінки можуть працювати у Вільнюсі у сфері некваліфікованої праці, наприклад няньками, доглядальницями, продавцями, офіціантками тощо. Оплачується така праця досить низько, до 400-500 євро на місяць, а кількість робочих місць обмежена.