Бізнес в Литві

Бізнес-імміграція в Литву в 2017 році – це хороша можливість для підприємців з країн пострадянського простору, наприклад, українців, влаштуватися в державі – члені ЄС, вийти на світові ринки та впевнено дивитися в майбутнє. Втім, відкрити бізнес в Литві прагнуть не тільки вихідці з країн СНД.

У 1990 році Литовська Республіка однією з перших оголосила про вихід зі складу СРСР. Іноземні інвестиції та фінансова підтримка ЄС сприяли пере форматуванню місцевої економіки під європейські ринкові стандарти. З 2015 року Литва приєдналася до зони євро. Сьогодні країна стабільно розвивається, про що свідчить позитивна динаміка зростання ВВП протягом останніх кількох років.

бізнес в Литві

Литовська робоча сила досить кваліфікована, основна частина зайнята в сфері послуг (70%), в промисловості працювати близько 20% працівників і до 10% припадає на сільське господарство. До речі, університети Литви надають якісну освіту, а дипломи котируються в більшості країн світу. Безробіття в країні близько 7,2%, а інфляційні ризики мінімальні.

У перспективі, власний бізнес в Литві допоможе оформити литовське громадянство, що дасть додаткові переваги та права нарівні з місцевими жителями. У цій статті ознайомимося з особливостями ведення підприємницької діяльності на литовській території, процедурою реєстрації компанії, ставками основних податків та іншими аспектами бізнес-імміграції в Литву.

ЗМІСТ

  1. Як відкрити бізнес в Литві
  2. Реєстрація компанії в Литві
  3. Форми власності для бізнесу в Литві
  4. Податки в Литві в 2017 році
  5. Бізнес-віза в Литву

Як відкрити бізнес в Литві

Литовська Республіка комфортно розташовується в північно-східній частині Європи, межує з Польщею, Білоруссю, Латвією і Росією. Порт в Клайпеді, що не замерзає, є основним транспортним вузлом і має велике значення для економіки країни.

У Литві функціонують як промислові підприємства, наприклад, у сфері суднобудування, машинобудування, деревообробної галузі, так і компанії, спрямовані на виробництво сільськогосподарської продукції. Розвинений туристичний сектор, рибальство, інформаційні технології. На деякі види підприємницької діяльності необхідно отримати ліцензію.

В цілому напрямків для ведення бізнесу в Литві досить багато. Місцеве населення, особливо ділова частина, впевнено володіє англійською мовою, також в країні проживає чимало російськомовних громадян. Литовська бізнес-культура мало чим відрізняється від інших цивілізованих держав.

Цінуються пунктуальність, шанобливе спілкування, дотримання дрес-коду та інші атрибути ділового життя. Попри сприятливе правове середовище та інвестиційний клімат, однією з головних проблем Литви як і раніше залишається корупція. Хоча в цьому напрямку постійно проводиться комплексна робота щодо усунення та недопущення подібних фактів.

Литовська влада всіляко сприяє залученню закордонних бізнесменів, які інвестують кошти в місцеву економіку. Правда, за останні кілька років в законодавство були внесені ряд поправок, спрямованих на скорочення кількості створюваних іноземцями фіктивних компаній з метою отримання офіційного статусу в Литві, що дозволяє вільно переміщатися по країнах Європи та користуватися іншими перевагами від проживання в ЄС.

Сьогодні для ведення законного бізнесу на литовській території з правом проживання в цій країні громадянину України, в більшості випадків, потрібно зареєструвати компанію та обов’язково найняти на роботу мінімум трьох литовських громадян. І тільки після закінчення шестимісячного терміну в іноземця з’являється можливість оформити вид на проживання в Литві з метою ведення повноцінного бізнесу на литовській землі.

У цьому питанні, швидше за все, буде потрібна допомога спеціалізованих фірм і консультантів по бізнес-імміграції. Також дуже важливо тісно співпрацювати з працівниками литовського Консульства, які нададуть необхідне сприяння в отриманні бізнес-візи в Литву. Процедура оформлення посвідки на проживання може зайняти 2-4 місяці. Спочатку документ видається на один рік з правом продовження.

Процедура і вартість реєстрації компанії в Литві

За офіційною інформацією агентства D o I n g B u s I n e s s у 2017 році з 190 країн світу за доступністю відкриття і легкості ведення бізнесу Литва займає 21-е місце. У порівнянні з минулим роком країна поліпшила свої позиції на один пункт. У цьому рейтингу Латвійській Республіці вдалося обійти такі розвинені та успішні країни, як Австрія, Швейцарія і Франція.

реєстрація компанії в Литві

Основні кроки по реєстрації компанії в Литві

  1. Реєстрація унікальної назви компанії, яка має відповідати певним мовним вимогам. Це перевіряє спеціальна державна комісія з литовської мови. Процедура здійснюється через спеціальний електронний сервіс, вартість послуги 16 євро.
  2. Відкриття рахунку в литовській банківській установі.
  3. Підготовка й нотаріальний супровід реєстраційних документів компанії: установчий договір, статут, протокол зборів акціонерів, заявка на реєстрацію.
  4. Реєстрація компанії в реєстрі юридичних осіб, а також органах податкової служби та фонді соціального страхування. При певних умовах, наприклад, наявності електронного підпису, цю процедуру дозволяється здійснити онлайн. Вартість складає 51 євро.

Важливо! Іноземці, які прагнуть відкрити або купити готовий бізнес в Литві мають рівні умови з місцевими громадянами.

Форми власності для бізнесу в Литві

Одним з найважливіших етапів на шляху успішної бізнес-імміграції в Литву є правильний вибір форми власності для майбутньої компанії. Розглянемо основні та найбільш популярні види:

  • Приватне підприємство (Individual enterprise (IE)). Як правило, компанія належить одному власникові, який несе повну особисту відповідальність за своїми фінансовими зобов’язаннями. Це найбільший мінус. Вимоги до мінімальної суми статутного капіталу відсутні.
  • Закрите акціонерне товариство з обмеженою відповідальністю (Private limited liability company (UAB)). Максимальна кількість акціонерів не може перевищувати 250 осіб. Керівництво компанією покладається на керівника або раду директорів. Відповідальність власників обмежена вкладами. Статутний капітал повинен становити не менше 2900 євро.
  • Мале товариство (Small partnership (MB)). Кількість власників компанії варіюється від 1 до 10 чоловік, які й визначають величину статутного капіталу. Офіційних вимог не передбачено. Відповідальність за зобов’язаннями компанії обмежуються внесками. Управління здійснюється спільно або призначається менеджер.

Податки в Литві в 2017 році

Оптимізація оподаткування – це запорука успішного і прибуткового бізнесу не тільки в Литві, але і будь-який іншій країні світу. Можливо, для цих цілей краще скористатися послугами литовських податкових консультантів. Варто зазначити, що податкова система Литви дуже гнучка, а ставки податків одні з найнижчих в Європі.

податки в Литві

Ставки основних податків в Литві в 2017 році

Корпоративний податок на прибуток – 15%. Якщо чисельність співробітників менш ніж як десять осіб та річний оборот не перевищує 300 тисяч євро ставка зменшується до 5%.

ПДВ. Основна ставка – 21%. Пільгові ставки становлять 9% (друковані видання, перевезення пасажирів) і 5% (для інвалідів).

Прибутковий податок – 15%, в деяких випадках передбачено зниження податку до 5%.

Внески до органів соціального та медичного страхування досягають 40%.

Податок на дивіденди – 15%

З 53 державами світу Литвою підписано угоди про уникнення подвійного оподаткування, крім того, в країні створені спеціальні економічні зони, де в перші роки діяльності податки практично не стягуються. Зокрема, перші 6 років не сплачується корпоративний податок на прибуток.

Бізнес-віза в Литву

Крім основних вимог для ведення підприємницької діяльності в Литві, пов’язаних з реєстрацією компанії, найму литовських громадян, внесків до статутного капіталу та виконання інших законодавчих норм, для переїзду на литовську територію іноземець, наприклад, українець, повинен отримати бізнес-візу. Оформляється документ в дипломатичному відомстві Литви в країні бізнесмена.

Документи на бізнес-візу в Литву в 2017 році

  1. Правильно заповнена й підписана анкета на візу.
  2. Одна кольорова фотографія паспортного зразка (3,5х4,5см), зроблена недавно.
  3. Копії всіх сторінок громадянського і закордонного паспортів.
  4. Довідка про фінансовий стан (виписка з банку).
  5. Медична страховка з сумою покриття не менше 30 тисяч євро.
  6. Відомості про реєстрацію власної компанії або запрошення від бізнес-партнерів.

У кожному разі співробітники литовського Консульства можуть зажадати додаткові документи.