Як отримати робочу візу в Литву

В останні роки литовський уряд докладає максимум зусиль для підвищення економічного благополуччя країни, і певні позитивні зрушення можна відзначити. Зокрема, спостерігається активізація транспортних компаній, розвиваються інформаційні та комунікаційні послуги, помітно покращилася ситуація на ринку нерухомості й поновилися будівельні проекти. Зарубіжні підприємці охоче відкривають в Литві бізнес і створюють робочі місця.

Багато литовських компаній прагнуть розширити свою діяльність, але часто елементарний брак трудових ресурсів не дозволяє цього зробити. Тому попит на іноземних фахівців із країн СНД у Литві є. Зокрема, потрібні інженери, будівельники, програмісти, водії-далекобійники і володарі деяких некваліфікованих професій. Робоча віза в Литву для українців у 2018 році – це одна з головних передумов для законного працевлаштування на литовській території.

ЗМІСТ

  1. Оформлення робочої візи в Литву
  2. Документи для робочої візи в Литву
  3. Скільки коштує робоча віза в Литву
  4. Відмова у видачі робочої візи в Литву

Оформлення робочої візи в Литву

Перш за все акцентуємо увагу на деяких особливостях литовського ринку праці. З 2004 року країна входить до складу Європейського союзу, а це означає, що, крім місцевих жителів, першочергове право на зайнятість в країні мають громадяни ЄС, ЄЕП (Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія) і Швейцарії. Безробіття в Литві в 2018 році тримається на рівні 7-8%. Мінімальна оплата праці дорівнює 400 євро на місяць, а середні показники – близько 650 євро після сплати податків.

Литовська заробітня плата

Зрозуміло, литовські заробітні плати не дуже приваблюють європейців, але на деяких позиціях конкуренція все ж є. В цілому місцевий ринок праці перебуває в досить депресивному стані. Крім того, все більша кількість молодих випускників литовських вузів прагнуть виїхати в більш розвинені країни Західної Європи, де рівень життя істотно вище. У свою чергу, це полегшує пошук роботи в Литві для російськомовних іноземців, наприклад з України.

Порядок трудової міграції в Литву

Питання, пов’язані з працевлаштуванням зарубіжних фахівців на литовській території, регулюються місцевим законом «Про правовий статус іноземців» і знаходяться у відомстві Міністерства соціального захисту і праці Литви.

Зокрема, для легальної зайнятості в литовських компаніях здобувачі з третіх країн (за межами ЄС) зобов’язані пройти такі етапи:

  • Знайти роботодавця і підписати трудовий контракт.
  • Отримати дозвіл на роботу.
  • Оформити робочу візу і подати документи на дозвіл/вид на проживання (ВНП).

Виконати перші два пункти найскладніше, особливо в разі перебування за межами Литовської Республіки. Місцеві компанії вкрай недовірливо ставляться до іноземних працівників і далеко не завжди готові брати на себе відповідальність, витрачати час і кошти на оформлення ряду документів.

На жаль, це обов’язкова умова для законного працевлаштування.

Робоча віза в Литву фото

Отримати робочу візу в Литву українцям та іншим іноземцям без попереднього пошуку вакансії й оформлення дозволу на роботу практично неможливо.

Наймання претендента з-за кордону передбачає відсутність фахівців потрібної кваліфікації серед громадян Литви та ЄС. При цьому умови зайнятості повинні відповідати місцевим трудовим кодексом та іншими нормативно-правовими актами країни. Наприклад, не допускається заниження рівня заробітної плати або завищення кількості робочих годин.

Мінімум місяць вакансія повинна перебувати у відкритому доступі, включаючи реєстрацію на литовській біржі праці (далі – ЛБТ). Якщо протягом цього періоду відгуку не було, то роботодавець має право подати заяву для розгляду питання про надання дозволу на роботу іноземцю. Для цього в ЛБТ потрібно направити такі документи.

Від працівника:
  • Заява встановленої форми.
  • Дійсний закордонний паспорт (копія).
  • Диплом про закінчення навчального закладу та інші освітні сертифікати, що підтверджують кваліфікацію (копії).
  • Рішення уповноваженого органу про визнання кваліфікації в Литві (професія регулюється) або сертифікат оцінки кваліфікації (вакансія вимагає вищої освіти) (копії).
  • Документи, що свідчать про наявність професійного досвіду мінімум 2 роки протягом останніх 3 років.
Від роботодавця:
  • Обґрунтованість найму іноземця.
  • Інформація про звільнених співробітників компанії за останні 6 місяців (вказати причини, кваліфікацію і посадові обов’язки працівників).
  • Підтвердження відсутності адміністративних штрафів (ст. 2063 КпАП Литви).
  • Докладні відомості про умови праці (функції), заробітну плату, рівні податкових і соціальних внесків на період працевлаштування іноземця (якщо дозвіл буде видано).

Важливо. Іноземні документи повинні бути переведені на литовську мову (підпис перекладача) і належним чином засвідчені (штамп апостиль).

Термін розгляду документів на отримання дозволу на роботу в Литві не може перевищувати 2 місяці з моменту подачі заяви. Зазвичай процедура займає не більше 3-4 тижнів. Якщо рішення позитивне, то протягом 60 днів трудовий контракт надається в ЛБТ для затвердження (2 примірники – литовською мовою й офіційною мовою країни іноземця).

Тільки після цього претендент звертається в литовське дипломатичне відомство у своїй країні для отримання робочої візи, а після переїзду не пізніше 6 місяців до дати закінчення візи оформляє вид на проживання в Литві.

ВНП у Литві фото

Дозвіл на роботу видається максимум на 2 роки, а в разі сезонного працевлаштування – на 180 днів. Згодом документ можна продовжити.

Підстави для анулювання дозволу на роботу в Литві:

  • Закінчився термін дії трудового контракту.
  • Дозвіл на працевлаштування було отримано незаконно. Наприклад, внаслідок надання підроблених документів або вказівки недостовірних даних.
  • Втрата з якої-небудь причини виду на проживання.
  • Прострочений термін обов’язкової реєстрації трудового контракту на ЛБТ (2 місяці).
  • Іноземець не відповідає вимогам, що дозволяє оформити дозвіл на роботу.

Документи для робочої візи в Литву

Для отримання робочої візи в Литву здобувач зобов’язаний особисто звернутися в литовське посольство (за попереднім записом) в країні проживання з відповідною заявою та надати певні документи. Зазвичай для працевлаштування іноземці отримують національну (багаторазову) довгострокову візу (тип D). Рішення про видачу приймає Міграційна служба Литви.

Перелік документів на робочу візу в Литву в 2018 році:
  1. Правильно заповнена анкета на візу.
  2. Квитанція про сплату консульського збору.
  3. Закордонний паспорт, що діє не менше 3 місяців від дати закінчення візи і виданий не пізніше останніх 10 років.
  4. Одна кольорова фотографія (3,5 х 4,5 см), зроблена незадовго до подачі заяви на візу.
  5. Страховий поліс на суму 5792,40 євро.
  6. Офіційний лист-запрошення (клопотання) від литовського роботодавця.
  7. Копія дозволу на працевлаштування.

Робоча віза в Литву видається максимум на один рік. Термін розгляду документів не перевищує 14 календарних днів. В кожному окремому випадку можуть бути затребувані додаткові відомості.

Скільки коштує робоча віза в Литву

Офіційна плата за робочу візу в Литву (консульський збір) у 2018 році становить 60 євро.

Вартість оформлення дозволу на роботу в Литві:

  • До 1 року – 121,64 євро
  • До 2 років – 150,60 євро
  • До 6 місяців (сезонна робота) – 34,75 євро
  • Продовження – 52,13 євро

Відмова у видачі робочої візи в Литву

Відмову можна отримати в таких випадках:
  • Претендент не може аргументовано підтвердити мету поїздки.
  • Заборонено в’їзд в країни Шенгенської зони, або іноземець становить загрозу суспільній безпеці, що з’ясувалося в момент оформлення візи.
  • Особа вказала завідомо неправдиві відомості або відмовляється надати додаткову інформацію.
  • Відсутність або підробка документів для отримання візи.
  • Обґрунтовані побоювання литовської влади в тому, що іноземець планує займатися незаконною діяльністю в Литві, або особі раніше було заборонено в’їзд в країну.
  • Образи в усній або письмовій формі співробітників литовського дипломатичного відомства.
  • Здобувач підозрюється в скоєні військових або інших тяжких злочинів.
  • Іноземець планує нелегальну міграцію в Литву, і є достатні підстави так вважати.

Рішення про відмову у видачі робочої візи в Литву дозволяється оскаржити протягом 14 календарних днів у Вільнюському районному адміністративному суді.