У Литві заробітна плата зростає рекордними темпами

Згідно опублікованим кілька днів тому новим даними Фонду соціального страхування Литви, заробітна плата в країні виросла на 12 відсотків або 98 євро.

зарплата

Рік тому середня заробітна плата нетто, тобто сума, яка залишається після вирахування всіх податків і зборів, становила 794 євро, за підсумками другого кварталу 2018 року – 892 євро. Як зазначають у Фонді соціального страхування, це рекордний показник зростання заробітної плати за останнє десятиліття.

Найбільш істотне зростання зарплат відчули люди у яких рівень оплати праці нижче середнього. Ті, хто отримував мінімальну зарплату в 400 євро отримали підвищення на 10 відсотків. Половина тих працівників, заробітна плата яких від 400 до 800 євро також отримали істотну надбавку.

Радник голови Фонду Юліта Варанаускене зазначила, що «на швидкий ріст зарплат вплинули не тільки економічне зростання, але і зміна юридичних правил – на початку цього року мінімальна зарплата збільшилася до 400 євро». Також вона зазначила, що найбільше підвищилася оплата праці у молодих людей, очевидно, що роботодавці зацікавлені в утриманні їх на робочому місці, оскільки багато фахівців виїжджає в більш багаті країни ЄС.

Раніше повідомлялося, що українські трудові мігранти все більше вибирають Литву для працевлаштування. Протягом семи місяців 2018 року близько 18 тисяч українців отримали робочі візи, а ще понад 6 тисяч українських громадян за цей час отримали вид на проживання.