Податки в Литві для українців

Литва – найбільша країна Балтійського регіону, що має великі перспективи і відрізняється великим економічним потенціалом. Відкривають бізнес і знаходять роботу в республіці все більше українців та вихідців з інших пострадянських країн. Тому тема оподаткування в Литві актуальна.

Податки в Литві обов’язкові для всіх, хто працює і веде бізнес в цій країні на законних підставах. Однак, ця фіскальна система відрізняється від української і вимагає від іноземця знання деяких особливостей.

Литва фото

 

У цій статті ми розповімо про особливості податкової системи Литви, систематизуємо податки і визначимося, які збори обов’язкові для українців у цій країні.

Фіскальна система: особливості

Литва є повноцінним членом Європейського Союзу з 2004 року. Також країна вступила в Єврозону, а це означає, що зарплата в Литві сплачується виключно в євро.

Республіка є перспективною з економічної точки зору і має розвинену і давно сформовану фіскальну систему. Податки в Литві в 2018 році мають 25 найменувань і включають всі відомі види – починаючи від акцизу на тютюн і алкоголь, закінчуючи податком на спадок.

Головним регулятором є Державна податкова інспекція, яка займається збором всіх видів податків, за винятком деяких, які є прерогативою митниці та окремих міністерств.

Сучасним литовським законодавством не передбачається функціонування системи фіскального резидентства, що означає, що податки в країні повинні сплачувати усі суб’єкти господарювання, комерційної діяльності, а також фізичні і юридичні особи.

Оподаткування фізичних осіб

Основною формою справляння податків з фізичних осіб є прибутковий податок, який в Литві в 2017 році становив 15% від загальної суми доходів. Сплачувати збір зобов’язані всі приватні особи, включаючи іноземців, що працюють в країні по ВНЖ або ПМЖ.

Литва фото

Прибутковий податок зобов’язані виплачувати всі, хто перебуває на території Литви більше 183 днів у році. Громадяни країни виплачують його незалежно від місця перебування, а резиденти повинні перераховувати 15% від загальної суми прибутку, отриманого в країні.

Уряд країни має намір ввести прогресивну ставку, яка б дозволяла формувати суму виплат від загального доходу резидента, однак ці плани досі не реалізовані і знаходяться на стадії обговорення.

Відзначимо, що податки в Литві в 2018 році, що стягувалися з заробітних плат місцевих та іноземних працівників, розподіленого прибутку, процентів від внесків і доходу від нерухомості. Крім того, приватні особи повинні передавати 5% прибутку від інвестицій та банківських вкладів.

Податки на зарплату в Литві, як і в інших країнах, оплачуються роботодавцем. Він перераховує в казну 15% від окладу співробітника. Радимо перевіряти, скільки саме грошей буде потрапляти вам в руки «чистими», оскільки не всі роботодавці відразу ж вказують суму окладів «нетто» і «брутто».

До 15% податку на прибуток варто додати 9% страхового медичного збору – 6% платить працівник, а 3% – роботодавець. Також доведеться віддати 30% у соціальний фонд. Так 4% в нього перераховує працівник, решта – особа, яка надає роботу.

Ставки податків для юридичних осіб

Бизнес фото

Податки на бізнес в Литві визначені в 15% від загального прибутку. Дану частку повинні перераховувати за приріст капіталу і всі види отримання прибутку або отримання вигоди від інвестицій. Також 15% доведеться віддати за здійснення комерційної діяльності – продаж товарів і послуг і т. д.

Виплачувати податки повинні всі юридичні особи, які здійснюють діяльність на території Литви. Мова йде про місцевих підприємствах і про філії іноземних компаній. Так, закордонні фірми платять податки від своїх відділень у литовську скарбницю, а не в бюджет рідної країни, що можливо завдяки дії договорів про уникнення подвійного оподаткування.

15% необхідно перераховувати від доходів, що надходять у касу або рахунки компаній незалежно від обсягів прибутку. Якщо у фірми зафіксовані збитки, то вона може перенести дату виплати податків на інший термін – до 5 років.

Бізнес в Литві користується багатьма привілеями. Однак, вони доступні дрібним і середнім власникам. Власники підприємств з невеликими оборотами і маленькими колективами можуть виплачувати лише 5% від доходу. Така можливість доступна фірм з оборотом менше 290 тисяч євро і числом співробітників, що не перевищують 10 службовців. Також для отримання «поблажки» у компанії повинен бути лише один акціонер.

Фірма в Литві, податки якої не мають визначального значення для формування бюджету країни, можуть сплачувати податки лише з 25% прибутку. У число пільговиків належать кіновиробники, продюсерські центри, а також компанії, що працюють в сфері наукових розробок.

Інші податки

Іншим поширеним податком є податок на додану вартість. У Литві він становить 21%. Збір «вшитий» на більшість товарів і послуг та не оподатковуються їм лише деякі товари першої необхідності.

Податки на нерухомість в Литві визначаються органами місцевого самоврядування. Збори стягуються з приватних і юридичних власників об’єктів житлової або комерційної нерухомості. Ставки коливаються від 0,3% до 3% від загальної вартості об’єкта (у разі продажу) або від прибутку, отриманої при використанні (при здачі в оренду).

Стягується податок на землю, який визначається в залежності від загальної вартості і коливається від 0,1 до 4%. Віддати до 5% від загальної вартості доведеться при сплаті податку на спадщину, за реєстрацію промислової власності і багато іншого.

Як повернути податки в Литві?

Налоги фото

Відшкодування податків можливо лише для іноземців. Процес повернення ПДВ відбувається також, як і в інших країнах ЄС. Податки повертаються нерезиденту (особі, яка проживає у Литві менш 182 днів у році) у разі купівлі, перевищує суму в 70 євро.

Гроші повертаються за товари, придбані в магазинах з позначкою «Tax Free». Однак, отримати назад можна не так вже і багато – не більш 13% від загальної вартості предмету. Гроші повертають на митних пунктах або в місцях перетину державного кордону.

Подвійне оподаткування: як уникнути?

В чинному законодавстві передбачено заходи для уникнення подвійного оподаткування. Згідно з діючими нормами, якщо юридична особа з Литви більше року володіє більш ніж 10% акцій іншої особи, раніше заснованого на території Європейської Економічної зони, то дивіденди, отримані від дочірнього суб’єкта – не стягуються.

Також податок на прибуток не збирається з іноземних підприємств, які вже оплатили прибуткових податок у Литві. Тобто, прибуток, отриманий у республіці, там же і обкладається податком. Платити збори додатково в своїй рідній країні – не вимагається.

Як платять податки в Литві нерезиденти?

Ставки податків з фізичних і юридичних осіб – нерезидентів обчислюють за єдиною схемою – 15% від прибутку або дивідендів. Гроші перераховуються податківцям при розрахунку доходів і частки прибутку. Віддати державі 15% доведеться нерезидентам, які отримують відсотки і приріст капіталів.

Податки в Литві – запорука дотримання прав іноземних працівників і не резидентів.

Литовська зарплата вище ніж українська, а зібраних з неї податків достатньо для дотримання прав іноземців. З даних коштів оплачуються медичні витрати, послуги державних служб, а також перераховуються кошти до пенсійного фонду, що в подальшому дасть можливість нерезиденту отримувати пенсію в Литві

Робота в цій балтійській країні доступна для водіїв, програмістів, працівників сфери обслуговування і десятків представників інших професій. Знайти підходящу вакансію для працевлаштування в Литві можна сайті проекту Eurabota.ua.