Життя та ціни в Латвії

Латвія – приваблива для міграції країна по ряду причин. Вона входить в Євросоюз, економічна стабільність і розміреність життя дають можливість впевнено почувати себе людям різного рівня доходу, з різною освітою і соціальним статусом. Про те, які життя та ціни в Латвії і піде мова в цьому матеріалі.

Рівень життя в Латвії: доходи і підтримка населення

Серед країн Прибалтики, Латвія знаходиться на першому місці з точки зору швидкості зростання ВВП і рівня життя громадян. Після входження до складу ЄС жителі цієї країни отримали зростання всіх соціальних виплат, в тому числі мінімальної зарплати і пенсій, а також виплат по безробіттю та інших видів адресної допомоги. На сьогоднішній день мінімальна зарплата в Латвії становить 380 євро, що практично в три з половиною рази вище, ніж в Україні. Середня оплата праці знаходиться на рівні 800 євро після сплати всіх податків.

Латвия фото

В порівнянні з рівнем зарплат, вартість життя в Латвії досить висока, а це означає, що велика кількість громадян потребує соціальних виплатах. До того ж близько 50% населення країни – пенсіонери, що також створює сильний тиск на економіку держави.

Середня пенсія в Латвії дорівнює 250 євро. Така маленька виплата частково компенсується невеликим обов’язковим трудовим стажем, який становить 10 років і можливістю робити додаткові пенсійні відрахування, які з виходом на пенсію буде виплачуватися рівними частинами. До речі, за латвійським законами на пенсію виходять у віці 62 років, незалежно від гендеру. А середня тривалість життя в цій країні дорівнює 75 років.

Допомоги по безробіттю

Крім іншого Латвійськими законами, що регулюють трудові відносини, передбачені виплати по безробіттю. Однак для отримання таких виплат необхідно відповідати ряду вимог:

  • Бути громадянином Латвії
  • Бути зареєстрованим у місцевій службі зайнятості
  • Мати трудовий стаж не менше 12 місяців
  • Робити відрахування у фонди страхування не менше 9 місяців

Для оформлення такого допомоги необхідно звернутися в національне агентство зайнятості і надати пакет документів, який підтверджує особу, трудовий стаж і здійснення страхових виплат.

Ринок праці в Латвії

Фінансова криза 2016-2017 років тяжко позначився на ще недостатньо зміцніла економічній системі Латвії, однак на сьогоднішній день рівень безробіття знаходиться на рівні 8-9%, що говорить про стабілізацію ситуації в країні. З точки зору емігранта не складно знайти високооплачувану роботу в Латвії при наявності достатньої кваліфікації і затребуваної професії. Низькокваліфіковані кадри також в ціні, так як латвійці вважають за краще їхати працювати в країни західної Європи, що відкриває додаткові можливості для трудової міграції з країн СНД.

Не варто забувати, що легально працевлаштуватися на території цієї країни можна виключно оформивши попередньо робочу візу в Латвію. Зробити це можна звернувшись у візовий відділ Латвійського консульства або посольства.

Згідно з трудовим законодавством робочий тиждень в Латвії триває 40 годин. Відповідно всі годинники, які працівник працює понаднормово оплачуються в підвищеному розмірі.

Cотрудник фото

Також в трудових договорах обумовлюється обов’язковий щорічний відпустку, лікарняні та кількість вихідних. З роботодавцем окремо обмовляється робочий графік. Він може залежати від сфери діяльності компанії, виконуваної роботи, посади, займаної співробітником.

Податкова система

Податкова система, яка прийнята в Латвії гнучка і прозора. У цій країні прийнято низку економічних зон, які полегшують податковий тягар для підприємців різних регіонів, що не могло не відіб’ється на бізнес привабливості цієї країни.

Отже, податкові ставки прийняті наступні:

  • ПДВ – 20% – загальний, можливе зниження ставки до 15%, а в деяких економічних зонах до 0%
  • Прибутковий податок залежить від розміру одержаного за рік доходу:

1) До 20000 євро – 20%

2) 20000-55000 євро – 23%

3) Від 55000 євро – 34%

  • Державне страхування – 34% (оплачує роботодавець)
  • Податок на нерухомість – 1,5%

У уникнення подвійного оподаткування, Латвією підписані угоди з низкою країн, у тому числі і колишніх радянських республік. Таким чином, імміграція в Латвію стає ще більш привабливою для іноземців.

Ціни в Латвії

Ціни на продукти в Латвії цілком порівнянні з українськими. Місцеве виробництво продуктів харчування відповідає всім нормам і вимогам до якості Єврозони, а значить, можна сміливо закуповуватися в місцевих магазинах і на ринках, не побоюючись фальсифікату.

Отже, в супермаркеті середні ціни наступні:

 

Продукт

Ціна в євро

1

Молоко (1 літр)

0,9

2

Свинина (1 кілограм)

6

3

Яйця (1 десяток)

1,5

4

Твердий сир (1 кілограм)

7

5

Хліб

1,4

6

Картопля (1 кілограм)

0,6

7

Яблука (1 кілограм)

1,2

Якщо пообідати в недорогому кафе, середній рахунок на двох складе 20-30 євро. Вечеря в ресторані може скласти до 60-70 євро. Ціни на алкоголь в Латвії не високі. Так, пляшка пива 0,5 в магазині коштує 1 євро, а 0,7 столового вина – 6-7 євро.

Ціни в Латвії на одяг не вище, ніж в інших прибалтійських країнах. Купити в торговому центрі футболку можна від 5 євро, джинси відомого бренду обійдуться в 15-20 євро, а зимова куртка може коштувати близько 30-40 євро.

Істотною статтею витрат є оренда і утримання нерухомості. Приміром, у столиці оренда однокімнатної квартири в спальному районі обійдеться в 200-250 євро. Аналогічне житло в центрі міста коштуватиме близько 300-500 євро. Комунальні послуги в зимовий період за двокімнатну квартиру обійдеться в 150 євро, а влітку – 50-60 євро.Вартість номера за добу в невеликому готелі коштує 45-50 євро.

Вартість послуг в Латвії

Вартість розваг варіюється в залежності від виду дозвілля. Так, квиток до музею коштує 5 євро, а похід у кіно – від 3 євро.

Тарифи на мобільний зв’язок та інтернет залежать від регіону країни. Так, в Ризі середній рахунок за послуги зв’язку може досягати 30 євро. У той же час в Лієпаї ці послуги обійдуться в 15-20 євро.

Транспортна система країни розвинена досить добре. З іншого боку, стан і якість доріг залишає бажати кращого. Якщо говорити про міському транспорті, то в основному це комфортабельні автобуси.

Городской транспорт в Риге

У деяких містах є можливість проїзду і на трамваї. Ціна квитка становить в середньому 1 євро. Місячний проїзний коштує 35-40 євро. 1 кілометр поїздки на таксі обійдеться в 1-1,2 євро. Ціни на бензин в Латвії середньоєвропейські і становлять близько 1-1,5 євро.

Ще однією важливою статтею витрат є медицина. Надання невідкладної допомоги по всій території країни безкоштовно. Консультації спеціалістів оплачуються за допомогою страховки. Латвійцю за рік вона обходиться в 60-70 євро. Додатковий прийом у лікаря може коштувати 15-20 євро, в цю суму входять і аналізи.

Адаптація українців в Латвії

За даними статистики, близько 40% населення Латвії вихідці з країн СНД, ще близько 25% володіють російською мовою. Таким чином, для українців суттєво спрощується процес адаптації в цій країні. До того ж станом на 2017 рік, в цій країні офіційно проживає близько 50000 українців. У Ризі є українська школа, а в деяких інших містах відкриваються недільні школи української культури.

Украинская школа в Риге фото

До безперечних плюсів проживання в цій країні можна віднести:

  • розмірений темп життя;
  • зручне транспортне сполучення практично з усіма країнами світу;
  • висока якість продуктів харчування;
  • помірний клімат і море;

Відносними мінусами можна назвати:

  • напружене ставлення корінного населення до іноземців;
  • не дуже високий рівень життя;
  • непослідовність податкової політики уряду

Підводячи підсумки, можна сказати, що незважаючи на невисокий рівень доходів громадян якість життя в цій країні знаходиться на гідному рівні, і перевищує Український в рази.