Імміграція українців в Польщі: способи і процес переїзду

Польща як країна для еміграції приваблює багатьох жителів СНД, в тому числі українців. Це зумовлено тим, що держава, що входять в ЄС, має більш розвинену економіку і високий рівень заробітної плати у порівнянні з рідною країною. До того ж Польща знаходиться, по сусідству з Україною, має схожий клімат, менталітет і культуру. Все-таки в близькому оточенні легше переносити адаптацію до нових умов життя.

иммиграция в Польшу

ЗМІСТ

  1. Імміграція в Польщу: плюси і мінуси
  2. Етапи імміграції
  3. Способи імміграції
  4. Найпопулярніші міста для імміграції

Переїзд в Польську Республіку: плюси і мінуси

За статистикою за останній квартал 2017 року найбільший відсоток заявок для отримання ВНЖ в Польщі належить українцям (65%). Що ж так приваблює наших співвітчизників у цій країні?

Плюси імміграції в Польщу з України:

  • європейська країна з розвинутою економікою;
  • схожий мову, який простіше освоїти і територіальна близькість до України;
  • нескладна, порівняно з іншими країнами Європи, процедура отримання ВНЖ в Польщі;
  • високий рівень зарплат;
  • відносно недороге проживання та харчування;
  • високий рівень охорони здоров’я;
  • європейська освіта;
  • з часом з’являється можливість виїхати далі, в ще більш розвинуті країни Європейського Союзу.

Немає ідеального місця для життя на планеті. Життя в Польщі має як переваги, так і недоліки, а саме:

  • нетерпимість до українських мігрантів;
  • високі податки на відкриття бізнесу;
  • дороге житло у великих містах, іноді за оренду потрібно віддавати до 40% від зарплати;
  • платна медицина.

Процес імміграції

Імміграція в Польщу непростий процес. Перед в’їздом у країну потрібно все ретельно обдумати і зважити своє рішення. Другим кроком на шляху до цього є віза в Польщу.

иммиграционная виза в польшу

Імміграційне законодавство вимагає від громадян, які не є членами Європейського Союзу, і мають намір залишатися в Республіці Польща більше 90 днів поспіль, працювати або вести підприємницьку діяльність, подати заяву на отримання виду на проживання. Закон в даний час передбачає такі підстави для отримання ВНЖ:

  • почати бізнес в Польщі:
  • отримати освіту;
  • знайти роботу;
  • укласти шлюб з громадянином Республіки Польща або мають ПМП;
  • імміграція в Польщу з родиною до свого чоловіка, що має тимчасовий або постійний ВНП.

По закінченню терміну ВНП, його можна продовжувати. Через 5 років безперервного проживання на території Польщі на підставі виданих дозволів на ВНП, можна отримати дозвіл на постійне проживання (ПМП).

Стати громадянином Польщі можуть іноземні громадяни:

  • які проживають і працюють тут у статусі ПМП протягом 3 років;
  • легітимно перебувають на території країни протягом 10 років на підставі ВНП або резидента Європейського Союзу;
  • біженці не менше 2 років проживають у Польщі в статус ПМЖ.

Основним міграційним законодавством в Польщі для іммігрантів з країн, що не входять в ЄС, є Закон про іноземців та Закон про захист іноземців на території. У 10-й статті Закону про іноземців показано, що імміграційна політика в Польщі більш дружелюбна, ніж в деяких інших країнах. Однак, незважаючи на цей факт, може знадобитися допомога адвоката для отримання посвідки на проживання: іноземець, який подає заявку на видачу або продовження візи, надання виду на проживання на визначений термін, дозвіл на поселення чи довгостроковий резидент EC, повинен бути поінформований зрозумілою для нього мовою про процедуру та її принципи, а також про надані йому права і обов’язки, накладених на нього.

Підстави для імміграції

Щоб в’їхати в країну, отримати ВНЖ і залишитися там на ПМЖ, можна використовувати одну з наведених нижче підстав:

 1. Робота. Більшість українців обирають саме цей спосіб, щоб мігрувати в Польщу. Для в’їзду в країну у зв’язку з трудовою діяльністю потрібно:

  • знайти польського роботодавця;
  • укласти з ним контракт;
  • отримати запрошення на роботу;
  • відкрити робочу візу в Польщу.

2. Відкриття бізнесу. Тут вітають іноземні інвестиції. Відкриття власної справи в Польщі є підставою для отримання посвідки на проживання. Вже через рік успішного ведення бізнесу, якщо він приносить регулярний дохід, можна подавати запит на ПМЖ. Це відмінний варіант для тих, хто хоче переїхати в Польщу всією сім’єю і незабаром отримати для всіх членів офіційний статус.

3. Імміграція по навчанню. Не секрет, що у Польщі можна отримати якісну освіту і диплом європейського зразка. Щоб навчатися у польському Вузі, потрібно пройти співбесіду, вступити в нього і заплатити за певний період навчання. Для іноземних студентів доступна тільки платна основа. На підставі цього видається студентська віза, а по приїзді в країну ВНП.

ucheba-v-polshe

Але не обов’язково вступати у вищий навчальний заклад. Багато наші співвітчизники для переїзду в Польщу вибирають мовні курси, які також дозволяють отримати вид на проживання.

Крім студентів, вид на проживання можуть отримати іноземні вчені, які мають намір проводити науково-дослідну діяльність у Польщі. Для цього достатньо укласти контракт з одним з польських наукових установ.

4. Укладення шлюбу. Укладення шлюбу з громадянкою або громадянином Польщі є вагомим приводом отримати ДНП на два роки, а потім ПМП. По закінченні 5 років можна подавати запит на отримання громадянства в Польщі. Зверніть увагу, що фіктивний шлюб загрожує наслідками. В разі доведеного факту шахрайства, можна не тільки отримати відмову в ПМП, але і бути депортованим з країни, а також отримати заборону на в’їзд у всі країни ЄС.

5. Возз’єднання сім’ї. У разі, якщо один з членів подружжя має ВНП в Польщі, інший чоловік може в’їхати в країну тільки з біометричним паспортом, не оформляючи візу, і подати документи на возз’єднання членів сім’ї. При цьому чоловік, який вже має посвідку на проживання, повинен підтвердити своє фінансове благополуччя, а для сімей з дитиною знайти місце в дитячому садку. Тільки в такому разі для другого оформлюється тимчасовий ВНП на три роки.

6. Імміграція в Польщу по карті поляка. При наявності родичів з польськими коренями іноземні громадяни можуть отримати карту поляка, яка дає підставу для отримання річної національної візи. Для цього потрібно надати документи, які підтверджують національність родича, а також в консульстві здати іспит на знання мови, історії та культури країни.

Після прибуття до Польщі репатріант протягом пару місяців отримує ПМП. Також карта поляка дає такі ж права, як у громадянина Польщі, окрім права голосувати на виборах.

7. Отримання статусу біженця. Деякі жителі східних областей України їдуть до Польщі у якості біженців. Але їм не відразу надають такий статус. Для цього потрібно провести рік на ізольованій території Польщі, після чого подати прохання на присвоєння статусу біженця Головному коменданту прикордонної служби. Після того, як статус біженця надано, видається ПМП.

Яке місто Польщі вибрати для переїзду

Звичайно ж більшість мігрантів прагнуть переїхати до Варшави. Там і можливостей більше і роботи теж, але слід враховувати те, що оренда житла дорога. Такими популярними містами є Краків і Лодзь, проте в невеликому місті Вроцлав є велика кількість іммігрантів з-за присутності кількох великих міжнародних компаній, включаючи IBM.
У пошуках кращого життя багато українців прагнуть виїхати на ПМП до Польщі. Порівняно з іншими європейськими країнами, тут простіше отримати громадянство. Одним з найпопулярніших способів переїзду серед наших співгромадян є трудова імміграція в Польщу. Щоб знайти роботодавця рекомендуємо скористатися пошуком вакансій на сайті eurabota.ua.