Як відкрити бізнес в Китаї?

Китай фото

Іноземці прагнуть відкрити бізнес у Китаї. За темпами розвитку економіки Китайська Народна Республіка займає друге місце в світі, незначно поступаючись США по ряду показників. Зарплата в Китаї, якість життя й купівельна спроможність населення стрімко поліпшуються.

Зі статті дізнаєтеся, як відкрити бізнес в Китаї, які форми власності найкраще підходять іноземцям, скільки коштує оформлення, як полегшити процес реєстрації.

Сучасний стан бізнес сфери Китаю

Уряд Китаю робить все можливе для збільшення попиту на вироблені товари на внутрішньому ринку. Це дозволяє скоротити залежність підприємств від державних дотацій і знижує експорт комплектуючих необхідних для роботи важкої, верстатобудівній та машинобудівної промисловості.

Іноземець може зареєструвати бізнес в Китаї, але без урахування особливостей менталітету місцевих жителів і знання тонкощів законодавства пройти процедуру складно. Багато сфери суворо контролюються державою.

Найважливішу роль у відкритті бізнесу в Китаї грає знання китайської мови і традицій. Без залучення китайського юриста, бухгалтера, бізнес консультанта налагодити регулярні поставки матеріалів, організувати виробництво і збут готової продукції практично нереально.

Чи може іноземець відкрити в Китаї власний бізнес?

Працювати з Китаєм через власну фірму на його території вигідніше відкриття філії зареєстрованого в іншій країні холдингової компанії.

Нещодавно прийнята реформа дозволяє іноземцям реєструвати фірми в КНР, у яких статутний капітал повністю складається із зарубіжних інвестицій.

Бізнесмени, радять попередньо зареєструвати компанію з одним засновником у Гонконзі, а потім це ж юридична особа використовувати при реєстрації китайської фірми. У цьому разі реєстрація проводиться за три дні, витрати приблизно 800 американських доларів (USD).

Не потрібно:
  • отримувати дозволи для переведення фінансових коштів для внесення статутного капіталу;
  • оплачувати переклад на китайський установчих документів, документообіг в Гонконзі ведуть паралельно англійською мовою.

Компанія в Гонконзі може бути буфером між дочірньою фірмою відкритої в КНР і українським засновником. Це знижує ризики.

Форми організації бізнесу

Іноземці в Китаї можуть реєструвати декілька форм власності бізнесу:
  1. RO — Філія працює в іншій державі компанії, варіант з мінімальними можливостями підприємницької діяльності. Заборонений, випуск продукції, прийом платежів, експорт і імпорт. Фактично дозволено просування виробленого за кордоном товару на ринок Китаю.
  2. JV — Спільний бізнес з китайським партнером. Для молодої компанії буває складно знайти компаньйона. Зверніть увагу на правильне оформлення часткою участі.
  3. WOFE —фірма, всі активи (100%) належать іноземцю.

Реєструвати такі фірми складно, але при дотриманні правил це можливо. Іноземний бізнесмен має рівні з місцевими жителями можливості для розвитку бізнесу. Велика частина підприємств цього типу в даний момент працює як LLC (ТОВ), відповідальність розподіляється у відповідності з розміром внеску в загальний статутний капітал.

Як відкрити бізнес в Китаї?

Розглянемо відкриття компанії з 100% часткою іноземного капіталу — тип WOFE.

Без допомоги спеціалізованих юридичних фірм мають досвід реєстрації бізнесу в Китаї обійтися складно (середня ціна послуги 5000-6000 $).

Готують:
  1. Засвідчені в китайському Консульстві на Україні статутні документи (переводять на китайську мову, посвідчуються нотаріально).
  2. Лист з банку, в якому обслуговується бізнесмен (з підписом керівника та печаткою) підтверджує бездоганну репутацію вкладника і наявність коштів.
  3. Копія закордонного паспорта (запевняють у Посольстві Китаю в Україні).
  4. Фото засновників з України і Китаю.
  5. Вісім оригінальних назв фірми.
  6. Адреса орендованого приміщення під офіс компанії.
  7. Перелік сфер діяльності.

Освіта, медицина, банківський сектор, морський та авіатранспорт, телекомунікації для іноземців недоступні.

  1. Детальний бізнес план.
  2. Структура підприємства.
  3. Подають заяву з проханням зареєструвати бізнес у Китаї Міністерство Комерції.

Відповідь прийде через два-три місяці.

Будьте готові:

  • до запиту додаткових відомостей (уточнюйте список заздалегідь);
  • до обговорення та переговорів;
  • оплату держмита та передбачених законом реєстраційних платежів (у середньому 2000 $).

Якщо відповідь позитивний протягом місяця подають прохання про надання ліцензії на підприємницьку діяльність.

Після цього замовляють друк, реєструються в Податковій інспекції, Статистичному і Валютному Управліннях, на Митниці і відкривають банківський рахунок фірми і з рахунку засновника переводять частину статутного капіталу.

Приклади сум:
  • 140 000 $ реєстрація Торгової компанії;
  • 4 400 $ для LLC (аналог в Україні ТОВ).

Додатково отримують дозвіл на залучення найманих працівників.

Можна купити готовий бізнес?

Іноземцям дозволено купувати компанії, що працюють в Китаї, але тим, хто не володіє китайською мовою складно знайти інформацію про що продаються підприємствах. На тематичних майданчиках Китаю майже немає пропозицій.

Складається враження, що влада Китаю не зацікавлені у продажу працюючих підприємств іноземцям, а воліють економічне зростання за рахунок залучення інвесторів без надання повного права власності або можливості пайової участі.

Ідеї для бізнесу

Як зазначалося раніше, деякі сфери підприємницької діяльності недоступні для іноземців в Китаї, але вільні ніші все-таки є.

Варіанти бізнес ідей для реалізації в Китаї:

  1. Традиція весільного фото з’явилася в Китаї тільки в 1992 році і ніша надання цієї послуги до цих пір повністю не заповнена. Рентабельність 30%.
  2. Виготовлення окулярів вигідно з-за невисокої ціни матеріалів і високої продажної вартості, яка підтримується завдяки потреби споживачів купувати якісні підробки брендових моделей.
  3. Продаж харчових добавок (що не відносяться до лікарської групі) для підтримки нормальної ваги популярний бізнес у Китаї.
  4. Виготовлення і продаж косметики в Китаї та інших країнах. Щорічно обсяг споживання зростає на 15%.
  5. Гейм індустрія розробка і продаж онлайн ігор, вигідна з-за підвищеного інтересу до новинок і відсутності витрат на зберігання і транспортування.
  6. Виготовлені в Китаї дитячі товари продаються з націнкою по всьому світу. Щорічно випускаються мільйони нових моделей. Рентабельність 60%.

Наскільки великі податки?

Іноземці та місцеві жителі платять однакові податки.

Вносять:
  1. Податок на прибуток 25% , при цьому малий бізнес в Китаї вносить 20%.
  2. 10% — з Дивідендів.
  3. ПДВ — 17% на деякі товари оподатковуються за меншою ставкою 2-13%.
  4. Внески в соціальні фонди — 40% від сумарної заробітної плати
  5. Податок з власників нерухомості 1,2% від вартості об’єкта.
  6. 12% — з суми оплати оренди.
  7. Місцевий податок залежить від місцевості 1-7%.

Різновиди бізнес віз

Відкривають бізнес візи в КНР для українців на підставі сертифіката про реєстрацію підприємства.

Видають два варіанти дозволів:

  1. «М» — бізнесменам для ведення підприємницької діяльності. Діє один рік. Продовжують на півроку.
  2. «F» — науковим працівникам, учасникам програм обміну, іноді віза цього типу використовується ділових поїздок.

Інформацію про отримання бізнес візи для українців в Китай та переліку необхідних документів запитуйте у Посольстві КНР в Україні.

Віза дозволяє одержати на рік — ВНП в Китаї можливістю продовження терміну ще на півроку. ПМП оформляють через п’ять років, при бажанні з часом можливе отримання громадянства та імміграція в Китай.

Чому мати власну компанію в Китаї вигідно?

Незважаючи на бюрократичні перепони, бізнес у КНР вести вигідно.

Основні переваги:
  1. Зниження вартості продукції, виробленої за рахунок порівняно недорогої робочої сили.
  2. Власник особисто контролює етапи виробничого ланцюжка, якість товарів збільшується.
  3. Планувати нові напрямки бізнесу набагато простіше.
  4. Завдяки створенню Торгової компанії легко приховати справжнього виробника продукції і таким чином підвищити захист товарів від копіювання конкурентами.

Підіб’ємо підсумки

Недорога робоча сила на фоні підвищеного попиту на товари в Китаї та інших країнах при правильному підході до бізнесу дозволяє швидко окупити витрати на запуск фірми. Відкрити компанію в КНР зі 100% іноземним капіталом може один засновник здатна бути директором на власному підприємстві.

Вкрай важливо правильно вибрати місто, в якому буде зареєстрований бізнес. Грамотний підхід і ретельна підготовка заощадить кошти та прискорить отримання прибутку.