Пандемія привела до найбільшого дефіциту в історії об’єднаної Німеччини

“Криза, викликаний пандемією коронавіруса, не залишив такий великий діри в бюджеті Федеративної Республіки Німеччини, як спочатку очікувалося”, – пише Die Welt: “Причиною стало несподівано сильне економічне зростання в кінці 2020 року”.

“Остаточний дефіцит, на думку Федерального уряду, склав 139,6 мільярда євро при первинній оцінці 158,2 мільярда євро”, – повідомляє агентство FOCUS.

Статистичне управління відзначило, що це був перший дефіцитний бюджет Німеччини з 2011 року і найбільший дефіцит з моменту возз’єднання Німеччини. Однак також зазначається, що за підсумками 2020 року, економіка Німеччини зросла на 0,3%, незважаючи на карантин. Таким чином, загальне падіння ВВП за рік не таке велике і складає 4,9%. “Тим не менш, це як і раніше найбільший економічний спад з часів фінансової кризи 2009 року”, – зазначає видання.

За даними Die Welt, загальний дефіцит бюджету становить 4,2% ВВП. Тим часом, згідно з Маастрихтськими критеріями, дефіцит бюджету країни ЄС не повинен перевищувати 3%. Проте наголошується, що цей критерій не враховується в 2020 і 2021 роках через пандемію коронавіруса.

Для запобігання ще більш сильною рецесії уряд Німеччини реалізує програми економічної допомоги. Що стосується наступного року, уряд очікує зростання економіки на 3% в 2021 році. При цьому повернення до докризових рівнів очікується тільки в середині 2022 року.