Огляд цін на їжу у Гоа й Індії в 2018 році

Ця стаття буде корисна тим, хто планує відпочити в Індії.

Індія фото

Вивчивши ціни на їжу в туристичній Індії вам буде зрозуміло, який бюджет на харчування потрібно готувати для подорожі до цієї країни.

Індійська кулінарія здатна вибити зі звичної колії несподівано і безповоротно. Вирішити питання можна впевнено і спокійно: озброїтися списком найбільш поширених місцевих страв,  і харчуватися за своїми принципами.

ЗМІСТ

  1. Що їдять на індійських широтах?
  2. Пропозиції кафе і закусочних в Гоа та на узбережжях
  3. Продуктовий шопінг на узбережжях

Що їдять на індійських широтах?

Переважна більшість страв місцевого раціону ґрунтується на:

  • рисі;
  • бобах;
  • овочах;
  • коржиках зі злаків;
  • прісному сирі panira.

Звичне для європейців м’ясо – яловичина, свинина – не в ходу, адже корова священна для індусів, а свиня заборонена у мусульман. Саме ці дві конфесії на Індійському півострові чільні. Але не заборонені птах, баранина, м’ясо кіз, морепродукти, великий асортимент натуральних десертів з молока і його похідних, меду, фруктів, горіхів. Всього цього тут з надлишком у різних смачних варіаціях та за адекватну ціну, тому харчування в Індії нікого не залишить голодним, цього можна не боятися.

Індійська кухня фото

Неприйняття здатні викликати інші дві особливості індуської кухні: велика кількість трав і спецій, особливо гострих, і дикі для європейців поєднання непоєднуваного, наприклад, ягоди з часником; фрукти, смажені на сковорідці; огірки з чилі.

Якщо шлунок і голова не бояться експериментів, то можна розширити смакові враження, а якщо екзотика не по зубах, то вибирати меню потрібно грамотно:

  1. Коли протипоказано гостре, замовлення слід робити з проханням «Но спайсі» – No spicy, тобто «Без спецій». Більшість таких поширених національних страв, як овочі каррі, рагу з картоплею і капустою, помідоровий суп з бобами дал, його різновид з рисом – тхалі, відмінно йдуть і без гостроти або прянощів.
  2. Спеції містять майже 100% індійських страв, навіть якщо це десерт або чай, – потрібно пам’ятати про це при будь-якому замовленні. Наприклад, приголомшливі ласощі з вершкового масла, сиру, зелені – палак панир – також ідуть з рясними приправами, але прекрасні на смак і без них. Тож спробувати можна все з посиланням «но спайсі».
  3. Навіть якщо навколо немає нічого підходящого на смак, завжди можна перекусити знаменитими індійськими коржами: роти, чапаті, наан, пурі, доса. Усі вони ідеально поєднуються за смаком з будь-якими начинками, сиром, соусами, фруктами, продаються скрізь в свіжому вигляді, а коштують недорого.
  4. По кишені будь-кому також вартість їжі, що представляє півострівний фастфуд і закуски. У першому випадку це пакора, або овочі у фритюрі, попередньо покриті кляром з нутової або горохової муки. У другому мова про пікулі – мариновану капусту, моркву, цибулю, манго, тобто про овочі та фрукти, що здатні замінити улюблені соління.
  5. Якщо дуже жарко, добре вгамує голод національна індуїстська окрошка, райта – легка, звична їжа зі свіжих овочів, заправлених кислим молоком, зеленню, спеціями; від останніх, знову-таки, дозволяється відмовитися. Є також варіант солодкої райти з ананасами, ягодами, фруктами.
  6. Морепродуктам перевагу краще віддавати на самих узбережжях.
  7. З напоїв для гостей з-за кордону підійдуть підбадьорливий кисломолочний лассі, пальмове вино південних виноробів, фреші, масала-tea. Не варто плутати просте лассі з бханг-лассі, яке змішують з коноплею.

Що стосується ціни на їжу в Індії, то вона залежить від регіону розташування і не буде шокувати навіть найскромніших у засобах туристів.

Пропозиції кафе і закусочних в Гоа та на узбережжях

Пляжі Гоа традиційно сповнені заморськими відпочиваючими, тому тут нарівні з місцевою індійською кухнею завжди є що поїсти і випити з більш знайомих ласощів. Вільно продається алкоголь, який в інших штатах заборонено (штати Гуджарату, Уттаракханд) або строго обмежений. Найкраще спиртне за оцінками всіх туристів:

  • національне пиво «Кінгфішер»;
  • віскі «Аристократ»;
  • ром «Старий Монах» («Old-Monk»);
  • вино «Сула»;
  • регіональні очеретяні, фруктові вина (вибір потрібно робити уважно, є низькі сорти).

Станом на 2018 рік ціни на ці напої коливаються від 650 рупій за 0,7 л середнього вина (270 грн), 400 рупій за кріплене вино (160 грн), 150 рупій за портвейн, ром середньої якості (60 грн), до 60 рупій за 0,5 л місцевого пива (25 грн). Популярний самогон з кокоса – 200 інд. р. за літр (80 грн), дуже дорогі коньяк, шампанське, лікери. Потрібно також пам’ятати, що прямо на пляжах алкоголь коштує більше.

Ціни в Індії на їжу на узбережжях Гоа теж дуже демократичні:

  1. Для європейців є багато страв із куркою: чикко-тандорі – м’ясо мариноване йогуртом, запечене в печі, чикко-масала – курча, приготований на спеку і погашений в вершково-томатному соусі, чикко-сагвала – негостра курка з зеленню шпинату, чикко-кебаб – курячий фарш із рисом, спечений за допомогою тандорі (тандир). Порції містять напівтушкі, коштують 280 інд. р. / 120 грн.
  2. Місцевий плов «біріані» з особливим рисом «басматі», на баранині або курки, доповнений овочами. Велика порція на двох всього 100 інд.р. / 38 грн.
  3. Манти по-тибетські «Момо» зі звичними начинками з м’яса або овочів, приправлені мінімумом спецій. Вартість – 100 рупій за 10 дуже великих «пельменів» і соус, вегетаріанський варіант дешевше.
  4. Свіжі лобстери, креветки, морепродукти (на узбережжях) – від 250 рупій за 1 кг креветок до 600 – за 1 кг свіжоспійманих лобстерів (100 і 250 грн відповідно).
  5. Освіжаючі десерти – fruit-салати, листкові млинці, халва з горіхів, солодкої моркви, пудинги, помадки, печива. Все дуже дешеве: від 20 місцевих рупій, тобто 8 грн.

Це найпопулярніші серед закордонних туристів страви, які найбільше підходять для непідготовленого до екзотичних інгредієнтів шлунка. З таким же успіхом на гоанських землях можна покуштувати весь спектр національної кулінарії, якщо таке бажання виникне.

Національна кулінарія Індії фото

Важливо тільки пам’ятати, що тут в ходу величезні порції, тому, замовляючи страву, слід розрахувати свої сили, виходячи з цієї особливості.

Всі цифри показують ціни в Гоа на їжу в кафе, на вулицях, шеках (різновид забігайлівок). Якщо ж захочеться харчуватися самостійно, купуючи продукти через магазини, ринки, витрати будуть інші.

Продуктовий шопінг на узбережжях

Якісні овочі, фрукти, морські продукти в Гоа продаються на вуличних ринках.

Вуличні ринки в Індії фото

Ціни залежать від сезону або регіону, в Новий рік все коштує вдвічі-втричі дорожче, найнижчі цінники – в листопаді та березні. З регіонів найдорожчими є Мумбаї, Делі. Вулична їжа там дорожче, ніж гоанська, відсотків на 10, а європейська ресторанна вечеря на двох зі спиртним коштує не менш 1000-1500 в місцевій валюті. До речі, курс індійських грошей (рупій) щодо гривні становить близько 0,4, тобто 10 рупій дорівнюють 4 гривням.

Чинні ціни в Гоа помітно нижче. Продукти на ринках стоять:

  • томат, огірки, кг – 18 INR;
  • банани – 27 INR;
  • дині, кавуни – 12-22 INR;
  • ананас, кокос – 35-75 INR;
  • папайя – 55 INR / шт.;
  • мангостін – 100 INR;
  • риба – від 200 INR;
  • креветки, лобстери – 600-1000 INR.

Магазинні продукти на 2018 рік зажадають:

  • хліб, буханець – 21 INR;
  • молоко, літр – 21 INR;
  • курка, кг – близько 100 INR;
  • рис, кг – від 40 до 150 INR, залежить від виду;
  • картопля, кг – 40 INR;
  • яйця, 12 штук – 65 INR;
  • макаронні вироби – близько 100 INR;
  • коржик – 5 INR;
  • яловичина, кг – 250 INR, знайти її більш-менш вільно можна лише в туристично орієнтованих штатах або ключових містах;
  • пачка чаю, 250 г – 150 INR;
  • мелена кава, 250 г – 200 INR.

Відносно недешевий місцевий сир panir, європейські сири, сир, мед, за них доведеться викласти від 150 до 250 рупій за півкілограма. Скрізь доступний і дешевий індійський йогурт курд, літр продається всього за 50 рупій. Дорогі яблука – 130 рупій за кг. Дешевшими є сигарети – 55 рупій за пачку.

Також нижчі ціни на Гоа в кафе і рядових ресторанах. Одиночна порція сніданку не перевищить за вартістю 150 рупій, обід – 250, а вечеря – 300. Меню в цій ціновій категорії містить омлети, фруктові салати, легкі супи, молочні каші, м’ясо курки з рисом.

Подорожуючим за туристичними путівками слід врахувати, що такса на їжу в приготельних ресторанах зашкалює, а якість середня.

Приготельні ресторани в Індіїї фото

Тому «турпакетнікам», які бажають зберегти кошти на що-небудь інше, краще заздалегідь налаштуватися на харчування, де дешевше, але краще, та ще ситніше – вуличні кафе, очеретяні забігайлівки на пляжах (шекі), маленькі ресторанчики за межею туристичних зон. На Гоа таких місць велика кількість.

Разом із питанням, скільки коштує харчуватися в Індії, необхідно усвідомити основні правила санітарної поведінки на територіях субтропічних країн. А саме: регулярно обробляти руки, пити тільки воду з пляшок (не годиться для пиття навіть закип’ячена з-під крану), завжди тримати під рукою аптечний набір на базові випадки нездужань (порушення травлення, роздратування шлунково-кишкового тракту, засоби, що нейтралізують отруєння). Тоді поїздка не буде затьмарена ніякими сюрпризами з боку національних меню та містечкових санітарних особливостей.