Робота і вакансії в Берліні

Сучасний Берлін – це найбільше німецьке місто і столиця країни, яка не має рівних в Європі за економічним розвитком і політичним впливом. Про роботу в Німеччині замислюються десятки тисяч іноземців з різних країн – і це не дивно. Оплата праці, інфраструктура, медицина, соціальне забезпечення, якість освіти в німецьких вузах – все це на вищому рівні. Значна кількість трудових мігрантів з пострадянських країн, включаючи Росію, Україну і Білорусь, насамперед, прагнуть знайти роботу в Берліні, Мюнхені, Франкфурті, Гамбурзі, Штутгарті та інших великих містах Німеччини.

сучасний БерлінРобота в Берліні для українців та інших іноземців з країн СНД у 2017 році – це по-справжньому мудре рішення і шанс емігрувати до Німеччини на постійне місце проживання. З моменту закінчення «холодної війни» і падіння Берлінського муру німецька столиця бурхливо розвивається як в економічному, так і в культурному плані. Тісні зв’язки зі Східною Європою зумовили приплив не тільки трудових мігрантів з цих країн, а й успішних підприємців, які активно співпрацюють із німецьким бізнесом. Далі розглянемо особливості працевлаштування, способи пошуку робочого місця, актуальні вакансії та розмір зарплат у Берліні в 2017 році.

ЗМІСТ

  1. Особливості працевлаштування в Берліні
  2. Як знайти роботу в Берліні. Пошук вакансії
  3. Вакансії та зарплата в Берліні в 2017 році

Особливості працевлаштування в Берліні

У Берліні дуже сильна економіка, яка в рівній мірі спирається на німецький і міжнародний капітал. Столиця Німеччини вважається одним із світових лідерів по впровадженню нових технологій та інновацій. У місті безліч визначних пам’яток, красивих архітектурних споруд, парків для відпочинку, цілодобових барів, ресторанів, клубів і т.д. Вартість життя і ціни на нерухомість поступаються (як і раніше) багатьом європейським столицям, включаючи Париж, Лондон, Відень. Це слугує додатковим стимулом для російськомовних осіб – знайти роботу в Берліні і залишитися там жити.

Населення Берліна в 2017 році становить близько 3,5 млн осіб. Це друге за кількістю жителів місто серед країн ЄС після столиці Великобританії. Більше 600 тис. громадян, що постійно проживають в німецькій столиці, приїхали з інших країн. Тільки поляків і турків нараховується до 150 тис., росіян – близько 17,5 тис., а українців – приблизно 9 тис. У цілому в Берліні «знайшли свій дім» представники понад 185 національностей. Високий рівень життя та інші соціально-економічні блага цього космополітичного міста створюють величезну конкуренцію на берлінському ринку праці.

Додаткові труднощі з пошуком вакансії в Берліні в 2017 році створює масштабний приплив мігрантів із Близького Сходу. Ні для кого не секрет, що німці – дуже прагматичні і цілеспрямовані люди, здебільшого освічені, працьовиті й гостинні. Але якщо справа стосується фінансових втрат і погіршення ситуації із зайнятістю, то відкритість і дружелюбність до іноземців закінчуються. Робота в Берліні, як і в більшості інших німецьких міст, доступна, в першу чергу, для висококваліфікованих зарубіжних фахівців, котрі можуть принести користь економіці міста й країни.

Незважаючи на досить низький рівень безробіття в Німеччині в 2017 році (близько 4%), в Берліні цей показник у кілька разів вищий. Однак це місто постійно розвивається, його інвестиційна привабливість зростає і створюються нові робочі місця.

Для легального працевлаштування в Берліні й переїзду в країну росіянам або українцям необхідно виконати певні умови:

Без цього законно працевлаштуватися в Берліні не вийде. Проте чимало іноземців працюють в Німеччині за польськими робочими візами чи взагалі приїжджають у країну в якості туристів і стають нелегальними мігрантами. Крім штрафів і депортації, такий вид зайнятості в Берліні пов’язаний із ризиком залишитися без заробітної плати, та й в принципі дуже небезпечний. Робити цього не варто.

Залежно від вакансії трудове законодавство Німеччини передбачає кілька типів дозволів на роботу, але практично в кожному випадку на робоче місце не повинні претендувати німці й громадяни країн ЄС. Для особливо талановитих спеціалістів із третіх країн з вищою освітою виходом може стати отримання Блакитної карти ЄС. Документ дозволяє вільно працювати в Берліні не менше 4 років (залежно від терміну контракту) і спрощує процес оформлення німецького громадянства.

Як знайти роботу в Берліні. Пошук вакансії

Гідна робота в Берліні для росіян представлена у досить обмеженій кількості, тому необхідно заздалегідь добре підготуватися й оцінити шанси на успішний пошук вакансії. Насамперед, мова йде про володіння німецькою мовою на хорошому рівні. Знання тільки англійської значно звужує перелік доступних робочих місць. Працевлаштування в Берліні без знання мови практично недоступне. Хіба що нелегальна робота зі складними умовами. Для довідки: близько третини жителів німецької столиці володіють трьома і більше іноземними мовами, а тільки німецьку знають близько 23% громадян.

Далі йдуть освіта, досвід, кваліфікація та навички закордонного працівника. Коли на вакансію в Берліні претендує людина з країни пострадянського простору (наприклад, українець), професія повинна бути дефіцитною, а рівень майстерності – дуже високим. Це зумовлено конкуренцією і невеликою кількістю робочих місць. Зверніть увагу на численні великі німецькі та міжнародні компанії в Берліні, які часто запрошують на роботу іноземних фахівців. Наприклад, в німецькій столиці знаходиться штаб-квартира концерну “Siemens”.

Надсилайте німецьким роботодавцям резюме через офіційні сайти. Спілкуйтеся з російськомовними трудовими мігрантами в соціальних мережах і на форумах. Відвідайте Берлін по туристичній візі, подивіться місто і використайте вільний час для пошуку роботи. Дуже часто тут влаштовують спеціальні ярмарки вакансій, на яких можна завести потрібні знайомства і налагодити ділові зв’язки. Проявляйте активність в інтернеті й аналізуйте ресурси з вакансіями в Берліні.

Ознайомтеся з інформацією на офіційному сайті німецької біржі праці – jobboerse.arbeitsagentur.de. Зареєструйтеся у професійній соціальній мережі – linkedin.com. Перегляньте список кращих роботодавців Німеччини – greatplacetowork.de.

Вакансії й зарплата в Берліні в 2017 році

Зарплата

Приблизно 80% робочої сили Берліна зайнято в сфері послуг на виробництво припадає не більше 8%. Столиця Німеччини вважається головним місцем країни по створенню стартапів, тому вакансії в цьому секторі завжди відкриті. Найактуальнішими сферами для працевлаштування в Берліні в 2017 році вважаються: інформаційні технології, туризм, освіта і наукова діяльність, біотехнології, охорона здоров’я, логістика, транспорт, творчі напрямки. У місті працюють багато зарубіжних художників, письменників, музикантів і артистів.

У Берліні наймана праця добре оплачується, співробітнику забезпечують сприятливі умови для роботи та повний соціальний пакет, який включає медичне обслуговування (звісно, за умови легальної зайнятості). Мінімальна зарплата в країні становить 8,84 євро за годину. Середня зарплата в Берліні в 2017 році – близько 2 тис. євро в місяць (після сплати податків). Як не дивно, але це трохи менше середнього показника по країні (2225 євро). Найвища зарплата – у медичних працівників (в межах 4,5-5 тис. євро).

Вакансії в Берліні для українців у 2017 році: IT-спеціалісти, викладачі і вчені, інженери високої кваліфікації, професіонали в сфері туристичних послуг. Чоловікам часто пропонують роботу будівельників, інших робочих спеціальностей (у сфері енергетики, автомобілебудування й електроніки). Дівчата можуть знайти таку роботу в Берліні: няня, доглядальниця для хворих та людей похилого віку. У сфері некваліфікованої праці заробітна плата становить 1200-1500 євро.

На закінчення можна зазначити, що робота в Берліні в 2017 році з високим рівнем заробітної плати й перспективою кар’єрного росту – дуже складне завдання, але не безнадійне. Популярні для Німеччини вакансії у сфері автомобілебудування краще шукати в Штутгарті, а фінансисти можуть забезпечити собі робоче місце у Франкфурті. Берлін – це більше місто науки, творчості, інновацій та сфери послуг