Все, що потрібно знати українськім біженцям на Кіпрі

Відповідно до ст.5 Директиви Ради 2001/55/ЄС від 20.07.2001, у зв’язку з масовим прибуттям переміщених з України осіб, Республіка Кіпр прийняла рішення про погодження на в’їзд на територію Кіпру таких категорій тимчасово переміщених осіб:

  • Власники біометричних та небіометричних паспортів громадянина України для виїзду за кордон, незалежно від закінчення терміну їх дії.
  • Власники ІD карток.
  • Власники паспортів громадянина України;
  • Власники тимчасових проїзних документів, виданих Урядом України (якщо відсутні перелічені вище документи).
  • Неповнолітні діти, інформація про яких внесена у паспорт матері. Свідоцтво про народження дитини приймається за умови, якщо його дійсність завірена дипломатичним представництвом України.

У випадку супроводження дитини не батьками вимагається письмовий дозвіл обох батьків з перекладом на грецьку/англійську мову.

Зазначені громадяни звільняються від обов’язку заповнювати «Cyprus Flight Pass», крім того, вони звільнені від тестування на Covid-19 перед відльотом до Кіпру, однак, після прибуття на Кіпр їм доведеться пройти тест на Covid-19 за державний кошт.

Кіпр спростив в’їзд на територію країни для українців скасувавши необхідність віз та cyprus flight pass, а також дозволивши в’їзд за внутрішніми документами (українськими id-картами та українськими внутрішніми паспортами).

У більшості випадків це виконується, але є шороховатості: жодних офіційних документів про спрощення режиму в’їзду в публічному доступі немає, крім єдиного анонсу на сайті консульства Кіпру у Варшаві. Як результат – авіакомпанії часто не в курсі цих змін і трапляються поодинокі випадки, коли людям відмовляють у посадці через відсутність cyprus flight pass або закордонного паспорта. Загалом можемо констатувати, що в’їхати без закордонного паспорта можливо.

Посилання на офіційні ресурси:

Консульський відділ Посольства України в Республіці Кіпр: https://www.facebook.com/uaconsulcy

Посольство України в Республіці в Кіпрі

https://cyprus.mfa.gov.ua/

номер телефону: +357-22-464380,

“Гаряча лінія” телефон: +357 96-109331, +357-97-782316

Call-центр з питань отримання тимчасового захисту грецькою та англійською мовами, з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 20:00 за номерами: 1477 для кіпрських номерів; +357 22285777 для іноземних номерів.

Міграційна служба Республіки Кіпр: http://www.moi.gov.cy/moi/crmd/crmd.nsf/index_gr/index_gr?

Інформаційна сторінка Агентства ООН у справах біженців на Кіпрі для українців: https://help.unhcr.org/cyprus/people-arriving-from-ukraine/

Сайт Служби надання притулку Республіки Кіпр, де можна подати заяву на тимчасовий захист: http://www.moi.gov.cy/moi/asylum/asylumservice.nsf/All/71A7D6D56D2B4B49C22588010055092A.

Кіпрська рада у справах біженців: https://www.facebook.com/cyrefugeecouncil/

Офіційний ресурс “Притулок”: https://prykhystok.in.ua/

Міжнародний комітет Червоного хреста: https://www.icrc.org/ru/contact, номер телефону: +41 22 734 60 01

Екстрені контакти на Кіпрі: https://tripmydream.com/cyprus/emergency

Джерело: https://t.me/dobrisysidu