Ціни в Польщі

Займаючись пошуком роботи за кордоном, цікавим стає не тільки рівень зарплат для іноземців, але і витрати, які передбачаються під час життя в тій чи іншій країні. Основні витрати, крім дороги до місця призначення і проживання, це харчування, зв’язок, пересування і комунальні послуги. Отже, які ж ціни в Польщі розповімо детальніше в цій статті.

Польша фото

Які ціни в Польщі

Робота в Польщі привабливий варіант для наших співвітчизників. Мінімальні зарплати, на які може розраховувати приїжджий – 2100 злотих в місяць, або 13,7 злотих в годину. Зарплати в Польщі хоч і не високі в порівнянні, наприклад, з Німеччиною або Іспанією, проте прожитковий мінімум повністю перекриває витрати, які неминуче несе на собі мігрант.

На оренду доведеться виділити від 550 злотих в місяць. Комуналка для невеликої житлової площі обійдеться приблизно в 450 злотих. На їжу для сім’ї з бюджету необхідно відкласти близько 1000 злотих. На проїзд у великому місті – 100-150 злотих. Мобільний зв’язок відніме ще приблизно 50 злотих в місяць. А тепер розглянемо ціни більш докладно.

Оренда і комунальні послуги

Ціни на нерухомість залежать від багатьох факторів. До основних відносяться:

  • Місто, в якому знаходиться нерухомість. Чим більший населений пункт, тим дорожче житло.
  • Місцерозташування квадратних метрів. Чим далі від центру, тим дешевше.
  • Клас житла. Місце в хостелі або кімната в гуртожитку обійдеться дешевше, ніж квартира з якісним ремонтом.
  • Термін, на який укладається договір оренди. Подобові або погодинні умови коштують дорожче, ніж довгострокова оренда.

У наведеній нижче таблиці ціни в злотих на найпопулярніші види нерухомості в різних містах.

  

Кімната в гуртожитку

1-к квартира в спальному районі

1-к квартира в центрі

2-к квартира в спальному районі

2-к квартира в центрі

1

Варшава

800

1700

2100

2500

3000

2

Вроцлав

750

1300

1700

1900

2350

3

Гданськ

700

1600

2100

1700

2100

4

Краків

650

1100

1600

1550

1850

5

Щецін

550

900

1250

1200

1650

Ціни на комунальні послуги залежать від площі нерухомості. Так, наприклад, у Варшаві за комуналку при площі квартири 80 квадратних метрів доведеться віддати близько 650 злотих. Сюди входить оплата електрики, водопостачання, опалення, утримання прибудинкової території та вивіз сміття.

До цих сум можна додати і оплату рахунків за телефонні послуги та інтернет. В середньому по країні сума буде близько 40-50 злотих.

Ціни в Польщі на їжу

Ціни в Польщі на продукти трохи вище, ніж українські. Тим не менш, на деякі категорії товарів польські ціни найнижчі в порівнянні з країнами Євросоюзу. Такими можна назвати ціни на м’ясо і молочні вироби.

Якщо обідати в закладах громадського харчування, то один прийом їжі на двох буде коштувати приблизно 50 злотих. Готувати самому в домашніх умовах, природно, набагато дешевше. Тим не менш, в місяць на двох і при таких умовах потрібно викласти від 800 до 1200 злотих.

Ціни в супермаркетах Польщі наступні:

 

Назва продукту

Середня вартість в Польських магазинах

1

Вода (1,5 л)

1,85

2

Курячі грудки (1 кг)

15,60

3

Рис (1 кг)

3,40

4

Молоко (1 л)

2,45

5

Твердий сир (1 кг)

22,75

6

Картопля (1 кг)

1,70

7

Вино (1 бут)

20

8

Хліб

2

Якщо стоїть мета витратити в магазині якомога менше грошей – краще відвідувати великі магазини, що входять у національну мережу. Купувати сипучі товари на вагу, а овочі і фрукти брати по уцінці.

Ціни в Польщі на авто і транспорт

Витрати на пересування суттєва стаття в бюджеті. Сюди відносяться як витрати на міжнародні та міжміські переїзди, так і щоденні витрати на громадський транспорт і таксі.

Общественный транспорт в Польше

Подорожувати на дальні відстані цілком комфортно як автобусом, так і на поїзді. Ціни на автобусний квиток з маршрутом Варшава – Краків варіюються від 50 злотих. Зверніть увагу, що перевізники часто влаштовують акції і можна придбати квиток вартістю в 1 євро. Подорож на поїзді по такому ж маршруту обійдеться в 60-70 злотих.

Ціни на паливо в Польщі, сьогодні одні з найнижчих в єврозоні. Так, літр 95 бензину обійдеться в середньому в 4,5 злотих. А 98 – орієнтовно 5 злотих.

Поїздка на міському автобусі в одну сторону в середньому по країні коштує 2,70 злотих. Місячний проїздний обійдеться у 90-100 злотих. Кілометр проїзду в таксі обійдеться в 2-4 злотих.

Ціни в Польщі на одяг

Довгострокове перебування в країні передбачає і купівлю одягу та взуття. Деякі ціни наведені в таблиці.

 

Назва

Середня ціна в злотих

1

Куртка демісезонна

280

2

Джинси

100

3

Футболка

15

4

Сорочка чоловіча

90

5

Пальто зимове

350

6

Туфлі жіночі

70

7

Черевики зимові

280

Як приклад наведено ціни в середньому ціновому сегменті. Природно ціни на продукцію легкої промисловості залежать і від сезону і від бренду. Як і у всьому світі ексклюзивні колекції коштують дорого, а одяг з мас-маркету доступна простому обивателеві.

Ціни в Польщі на техніку

Купівля побутової техніки зазвичай викликає цілу гаму почуттів. І в більшості випадків це досить дороге задоволення. Однак якщо порівнювати польські ціни, наприклад на телевізор, з українськими виявиться, що ця покупка в сусідній країні виявиться більш доступною, ніж у нас. Те ж відбувається і з іншими категоріями побутової техніки.

До того ж, якщо стоїть мета заощадити, то можна купувати техніку, яка вже була у вжитку. В Польщі для цього існує багато спеціальних сайтів і платформ. Таким чином, ціни на електроніку в Польщі на порядок доступніше, ніж в Україні.

Ціни на медичне обслуговування

Живучи в іншій країні, варто не забувати і про такі статті витрат, як охорона здоров’я. Не дивлячись на те, що послуги польської медицини можуть бути як платними, так і безкоштовними більшість іноземців все ж оплачують візит до лікаря. Так, надання допомоги на первинному рівні (сімейний лікар) обійдеться від 20 до 50 злотих.

Семейный врач фото

Мінімальна вартість медичної страховки – 100 злотих. Такий поліс дасть можливість отримувати консультації лікарів в амбулаторії, однак, при необхідності оперативного втручання рахунок буде виставлений окремо.

Ціни в аптеках Польщі перебувають на такому ж рівні, як і в українських. А на деякі препарати, які були вироблені в Євросоюзі, може бути навіть нижче.

Підводячи підсумок, можемо сказати, що життя у Польщі не набагато дорожче, ніж в Україні. А враховуючи, що заробітки в цій країні на порядок більше, ніж у нас, то трудова імміграція в Польщу стає ще більш привабливим варіантом.