Кубинська влада відновила доступ в інтернет

Влада Куби відновила доступ в Інтернет в середу після триденної перерви викликаної безпрецедентними протестами, що спалахнули в вихідні, повідомляє AFP. Однак доступ до соціальних мереж і додатків для обміну повідомленнями, таким як Facebook, WhatsApp і Twitter, залишався заблокованим в мережах 3G і 4G, повідомляє BGNES.

Соціальні мережі – єдиний спосіб для кубинців отримати доступ до незалежних ЗМІ, а додатки для обміну повідомленнями – їх основний засіб спілкування.

Одна людина загинула і понад 100 були заарештовані, включаючи незалежних журналістів і активістів опозиції, після того, як на керованому комуністами острові спалахнули антиурядові протести через погіршення економічної кризи за останні десятиліття.

Група веб-моніторингу NetBlocks оголосила в понеділок на Кубі про перебої в роботі основних соціальних мереж і комунікаційних платформ. Куба поспішила звинуватити в кризі півсторіччя економічний тиск США, але спад відбувається на тлі жорсткої економії щодо COVID-19 і збільшення числа випадків захворювання.

У вівторок міністр закордонних справ Бруно Родрігес заявив, що Сполучені Штати викликали соціальні хвилювання завдяки кампанії в Твіттері з використанням хештега #SOSCuba. «Це правда, що у нас немає мобільного інтернету, але нам також не вистачає ліків, – сказав Родрігес. – Я повинен вам сказати, Куба не відмовиться від свого права на самооборону».

У вівторок Сполучені Штати закликали Кубу зняти обмеження на Інтернет і проявити «повага до голосу народу, відкривши всі засоби зв’язку, як онлайн, так і офлайн». На вулицях столиці Гавани в середу було спокійно, але спостерігалося помітне посилення сил безпеки, особливо навколо будівлі парламенту, де в неділю протестувальники кричали «Геть диктатуру», «Свободу» та «Ми голодні».

У вівторок в соціальних мережах з’явилися нові заклики до протестів перед будівлею парламенту, оточеною поліцейськими машинами. NetBlocks повідомила, що деяким кубинцям вдалося обійти обмеження Інтернету, використовуючи віртуальні приватні мережі або VPN.