Китай пропонує єдиний QR-код для полегшення міжнародних поїздок

План Китаю зі створення міжнародного механізму взаємного визнання «коду здоров’я» для полегшення транскордонних поїздок передбачає використання єдиного QR-коду. Це не вимагає використання єдиної платформи або підключення баз даних різних країн. Таким чином, особиста інформація громадян буде захищена.

Вчора в Міністерстві закордонних справ Китаю повідомили, що голова Сі Цзіньпін виступив з ініціативою під час зустрічей G20 і Форуму Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва зі створення міжнародного механізму для взаємного визнання «коду здоров’я». Він представив учасникам конференції план Китаю з побудови нового порядку для безпечного, здорового і регульованого руху осіб.

На двосторонній основі Пекін надав зацікавленим країнам конкретні ідеї та технічні рішення.

У МЗС Китаю підкреслюють, що механізм в основному включає взаємне визнання різних типів інформації, включаючи дані тестів ПЛР і захищений особистий QR-код, який дійсний для всіх країн, що беруть участь в механізмі.

Згідно з планом, запропонованим Китаєм, державні служби різних країн будуть зобов’язані надавати єдиний код для людей, які покидають країну, який може бути на папері або в електронному вигляді.

QR-код буде перевірятися при посадці в літак, при перетині кордону і при в’їзді до іншої країни. Таким чином, контролюючим органам в окремих країнах потрібно буде тільки сканувати код, щоб отримати необхідну інформацію, і мандрівникові не потрібно буде надавати додаткові документи про результати тестів і про те, коли вони були зроблені.

Угода про взаємне визнання «кодів здоров’я» має бути результатом повноцінних двосторонніх переговорів. Підкреслюється, що в процесі реалізації цього механізму особиста інформація громадян буде повністю захищена.

У міністерстві підкреслили, що Китай готовий співпрацювати з зацікавленими країнами для створення порядку для здорового, безпечного і регульованого руху осіб.

На думку аналітиків, взаємне визнання «кодів здоров’я» означало б довіру до медичної системі, протиепідеміологічних заходів і стандартів окремих країн, що підтримало б глобальну протиепідеміологічну співпрацю і заклало б основу для остаточної перемоги в боротьбі з епідемією.