Кремль відправляє до Сибіру військові вертольоти і пожежні літаки

У середу для гасіння сибірських пожеж були відправлені російські військові вертольоти і літаки з пожежними, і Кремль заявив, що причиною безпрецедентних пожеж була зміна клімату, повідомляє Reuters.

Пожежі вирували майже на 800 000 га лісу, задимлення покрило північний схід Якутії. Хвиля спеки і сильний вітер ускладнили роботу понад 2000 пожежних на землі.

Військовий вертоліт Мі-8 ВПС Росії виконав розвідувальні польоти, щоб визначити найбільш постраждалі райони Якутії, і возить пожежних, поки з лісу піднімається густий дим.

«Моє серце кровоточить, коли я дивлюся, як вмирають ці ліси. Мені дійсно боляче дивитися на це, коли я думаю про те, скільки часу буде потрібно на відновлення», – прокоментував інженер Михайло Бубнов в вертольоті під час польоту.

Пожежі в лісах Росії трапляються щорічно, але в останні сезони вони посилилися на тлі незвично високих температур в північній сибірській тундрі.

У середу вертоліт Мі-8 не зміг спустити воду для гасіння полум’я через погану видимість через дим. Якутія знаходиться в режимі ПП з червня.

На землі робота пожежних виснажлива. «Це складно. Ви постійно далеко від цивілізації. Прогулянки по … болотах, копки, спека, суворі умови, мухи, комарі », – сказав один з пожежників. «Але ми впораємося».

Місцеві жителі звернулися до президента Володимира Путіна з проханням направити в регіон більше ресурсів і устаткування для підтримки зусиль, скаржачись, що дим особливо небезпечний для людей похилого віку та пацієнтів з COVID-19.

Путін наказав військовим допомогти місцевій владі в гасінні пожеж, а армія направила Іл-76 для гасіння пожежі, згідно з повідомленням міністра оборони.

У середу Кремль відкинув критику про те, що російські літаки допомагали іноземним країнам, таким як Греція і Туреччина, боротися з лісовими пожежами, в той час як сама Росія була у вогні.

У ньому говориться, що російська влада заповнили регіональний пожежний дефіцит обладнанням з інших регіонів, але пожежі стали гірше, ніж раніше, і їх важко передбачити.

«На жаль, природні процеси, викликані зміною клімату, настільки сильні, що ми стикаємося з пожежами, яких раніше не було», – заявив офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков.

Поки в лісах вирують пожежі, країна бореться з хвилею тепла, що побила декілька температурних рекордів на заході Росії. У Москві зареєстровано 33,1 градуса за Цельсієм – 85-річний рекорд.