Кіпр скасовує безкоштовне тестування для просування вакцинації проти COVID-19

З сьогоднішнього дня уряд Кіпру скасовує масові безкоштовні тести на коронавірусну інфекцію, щоб сприяти вакцинації. У той же час, на сьогоднішній день кількість місць, де тестування є обов’язковим в рамках «безпечного проходу», збільшується.

Експрес-тести, які до сих пір надавалися безкоштовно Міністерством охорони здоров’я, тепер будуть оплачуватися громадянами. Максимальна ціна, встановлена ​​міністерством, становить 10 євро.

На даний момент уряд заплатив за експрес-тести 26 мільйонів євро.

Тільки за останні два тижні на Кіпрі було проведено близько 885 000 експрес-тестів. Вчора – в останній «вільний» день – було проведено понад 94 тисяч швидких тестів.

«Держава надавала безкоштовну вакцину всім громадянам. Однак, як тільки вони отримають можливість пройти вакцинацію, їм не знадобляться експрес-тести. Але оскільки вони самі вирішили не отримувати вакцину, ми вважаємо, що їх обов’язок – платити за експрес-тести”, – пояснив міністр охорони здоров’я Міхаліс Хаджіпанделас.

Тепер нещеплені люди повинні платити за тест два рази в тиждень, щоб отримати «безпечний пропуск» (SafePass). На сьогоднішній день цей сертифікат, що засвідчує вакцинацію або 72-годинний тест, є обов’язковим для доступу в усі місця в приміщенні і на вулиці, де можуть зібратися більше 10 осіб.

Безкоштовне тестування залишається дійсним тільки для 6 груп населення, таких, як неповнолітні або люди, яким з різних медичних причин не можуть бути зроблені щеплення.