У Японії придумали оригінальне рішення проблеми нестачі машиністів поїздів

У найближчі роки в Японії будуть курсувати поїзди без машиністів, повністю керовані автоматичними системами.

Беспилотные поезда фото

Першою компанією, яка буде використовувати безпілотні потягу стане найбільший залізничний оператор Японії – East Japan Railway (JR East). Спочатку такі потяги будуть використовуватися на кільцевій лінії «Яманотэ» – це найзавантаженіша залізнична лінія Токіо. Надалі і швидкісні потяги між японськими містами також будуть безпілотними.

Причина переходу компанії на використання автопілотів при управлінні поїздами – гостра нестача машиністів та провідників. У найближчі кілька років велика кількість співробітників JR East досягне пенсійного віку і завершать свою кар’єру, а число нових співробітників, які прийдуть їм на зміну, набагато менше, ніж потрібно для заповнення вакансій.

Вже створена і працює спеціальна група інженерів і програмістів, щоб процес створення необхідних для безпілотних поїздів технологій просувався прискореними темпами.

На першому етапі в таких поїздах будуть працювати кондуктори, а надалі оператор планує розробити потяги, які повністю будуть функціонувати без персоналу.

Для того, щоб такі поїзди змогли їздити, крім вирішення багатьох технічних завдань, необхідні зміни в законодавстві країни. Тому ведеться активна робота з міністерствами інфраструктури, транспорту та туризму Японії.

Джерело: www.eurabota.ua