Штрафи за порушення правил дорожнього руху (ПДР) в Польщі

штрафы за нарушение ПДД в Польше

«Правила створені для того, щоб їх порушувати», – кажуть люди, які люблять ризикувати у своєму житті. Але це ні в якому разі не повинно стосуватися правил дорожнього руху, оскільки нехтування ними може коштувати чийогось, чи навіть життя. Дотримання правил поведінки на дорозі – це безпека, тому обходити їх означає ризикувати життям. Дуже добре, що людство придумало штрафи за порушення правил дорожнього руху, адже саме можливість витратити значні суми грошей часто стримує горе-водіїв. Ті, хто хоча б раз був у Польщі, знає, що в країні дуже серйозно стежать за порядком на дорогах і відповідно карають за його порушення. Але слід розуміти, що країна має власні правила, які не актуальні в нашій країні, тому про них ви можете не знати нічого. Але це зовсім не означає, що в разі ненавмисного порушення все зійде з рук, доведеться відповідати сповна. Тому дана стаття покликана висвітлити питання цих правил дорожнього руху в Польщі і заходи покарання за їх порушення.

ЗМІСТ

1 Керування автомобілем на території Польщі

2 Фоторадара на польських дорогах і їх підступність

3 Правила паркування в Польщі

4 найпоширеніші види правопорушень і суми штрафу

5 Правила для пішоходів

Керування автомобілем на території Польщі

Уздовж польських доріг стоять не тільки поліцейські машини (які, між іншим, не завжди обладнані розпізнавальними знаками), а також прикордонні служби. При цьому зауважте, що це може статися не тільки біля кордону, але й всередині країни. Пам’ятайте, для того, щоб не мати проблем, всі пасажири і водій повинні бути пристебнуті ременем безпеки, а діти, які не досягли 12-річного віку і зростання в 1,5 метра мають право їздити в авто тільки в спеціальному кріслі. В наявності у водія обов’язково повинні бути: світловідбиваючий жилет, аптечка, знак аварійної зупинки, а також вогнегасник.

Фоторадара на польських дорогах і їх підступність

фоторадвры в Польше

Ці спеціальні прилади фіксують усі порушення на дорогах, оскільки вони фотографують автомобіль, який порушив певне правило (перевищення швидкості).

Тобто більше не потрібно зупиняти порушника, або гнатися за ним, щоб вручити квитанцію з сумою штрафу.

Все відбувається автоматично, тобто одним клацанням фіксується: особа водія (при цьому особа пасажира праворуч замилюється), точний час і дата, місце порушення, швидкість руху, марка авто. Далі на ім’я порушника приходить квитанція з сумою штрафу, яку він повинен сплатити у суворо певний період.

Фоторадара – пристрої непомітні, і побачити їх здалеку навряд чи вийде. Можливо завдяки цьому, відсоток смертності на дорогах країни знизився на 40%. Тим не менше, найбільша кількість фоторадарів знаходиться на небезпечних та аварійних ділянках дороги. Зауважте також, що пристрої, що попереджають про те, що фоторадара знаходяться десь поруч у Польщі заборонено, тому заздалегідь приберіть їх з свого авто (якщо у вас такі є), бо за це можна отримати додатковий штраф. Загалом, за перевищення швидкості можна отримати від 50 до 500 Z? штрафу в залежності від того, наскільки ви перевищили дозволену швидкість, а також від ділянки, де ви це зробили:

  • 10 км / год – штраф до 50 ZL;
  • 11 – 20 км / год – штраф 50 – 100 ZL;
  • 21 – 30 км / год – штраф 100 – 200 ZL;
  • 31 – 40 км / год – штраф 200 – 300 ZL;
  • 41 – 50 км / год – штраф 300 – 400 ZL;
  • більше 50 км / год – штраф 400 – 500 ZL + позбавлення прав до 3-х місяців.

Правила паркування в Польщі

Як і в нашій країні, парковка автомобілів в Польщі дозволено лише в спеціально призначених для цього місцях. Паркування тут бувають безкоштовними і такими, за які необхідно платити, тому для початку дізнайтеся якого типу місце для паркування ви вибрали.

Якщо воно платне, то оплатити вартість можна працівнику паркування, або з допомогою спеціального терміналу (чек про оплату потрібно закріпити на лобовому склі, щоб потім не було питань).

Найбільший штраф за порушення правил паркування можна отримати в розмірі 500 ZL. Це може відбутися тільки в тому випадку, якщо ви поставили свій автомобіль на місце для паркування, призначене для інвалідів.

Найпоширеніші види правопорушень і суми штрафу

Пам’ятайте, що найбільше поліція карає за водіння транспортного засобу в нетверезому стані.

Так, якщо відмітка на вимірювальному приладі досягне позначки 0,2 мг / літр крові, то вам загрожує штраф і арешт авто. Але якщо відмітка досягне 0,5 мг / літр крові, то такі водії самі потрапляють під арешт на 2 роки.

штрафы в Польше

Також існують і інші категорії порушень:

  • 100 – 200 ZL – за вимкнені фари;
  • 300 – 500 ZL – за проїзд на червоне світло;
  • 200 – 400 ZL – за розворот в забороненому місці;
  • 200 ZL – за користування мобільним телефоном під час водіння;
  • 50 – 500 ZL – за зміну смуги в забороненому для цього місці;
  • 500 ZL – за порушення правил, які могли спричинити аварійну ситуацію.

Правила для пішоходів

Не тільки водії є повноправними учасниками дорожнього руху, так, пішоходи мають той же статус, тому, відповідно, у них є свої права і обов’язки. Доволі знайома картина в нашій країні, коли пішоходи «швидко перебігають дорогу в недозволеному місці, але в Польщі – це карається законом. Тому, якщо захочете таке викинути там, то тримайте при собі 100 ZL для того, щоб сплатити штраф. Це доволі правильне і доречне політика, адже це виховує у громадян звичку піклуватися про безпеку водіїв, і, власне про свою безпеку.

правила для пешеходов в Польше

Дорога – це не місце для ігор, тому її потрібно переходити тільки на пішохідному переході, до того ж швидко і уважно. Якщо ви раптом встанете на переході – то створите незручні умови для інших пішоходів, тому за це вам теж можуть виписати штраф у розмірі 50 ZL.

Окремою категорією учасників дорожнього руху можна назвати велосипедистів. Як відомо, в Європі скрізь є окремі доріжки для них, тому проїзд по тротуару карається штрафом. Також на пішохідному переході свій транспортний засіб потрібно вести в руках, адже за переїзд цій території можна отримати штраф у 100 ZL. Виняток становлять лише пішохідні переходи з намальованою велосипедною доріжкою, тому тут велосипедисти можуть їхати.

Отже, будьте уважні, дотримуйтесь правил дорожнього руху заради власної безпеки, а також поважайте інших учасників дорожнього руху.