Грінпіс закликає Європу використовувати поїзди, а не літаки

“Дослідження, проведене на замовлення екологічної групи Greenpeace, показує, що понад третини найбільш завантажених близькомагістральних рейсів у Європі мають життєздатні альтернативи у вигляді поїздів, які набагато менше забруднюють довкілля”, – повідомляє AP.

Сьогодні група закликала європейські уряди збільшити відсоток пересування на поїздах, щоб менше літаків, що забруднюють довкілля, літало над континентом. Дослідження OBC Transeuropa показало, що 34% із 150 найбільш завантажених близькомагістральних рейсів мають як альтернативу подорож на поїзді менш ніж за 6 годин.

Дослідження виявило деякі особливо проблемні повітряні маршрути, які, за словами авторів, виділяють в атмосферу вдесятеро більше вуглекислого газу, ніж поїзди.

“Маршрути, включаючи Мадрид-Барселона, Франкфурт-Берлін і Брюссель-Амстердам, можна подолати потягом за дві-чотири години”, – йдеться у дослідженні.

«Європа може замінити майже всі 250 основних близькомагістральних рейсів та зменшити на 23,4 млн. тонн викиди CO2 на рік. Це приблизно дорівнює щорічним викидам CO2 Хорватії», – заявили у Greenpeace.

У звіті йдеться про те, що це допоможе, якщо уряди ЄС заохочуватимуть більше поїздок на поїзді, особливо на нічних поїздах.

У свою чергу авіакомпанії заявляють, що деякі близькомагістральні рейси необхідні, тому що вони є основними пересадочними лініями для далеких подорожей.