Японія чекає на рішення МАГАТЕ щодо скидання води з Фукусіми в море

Уряд Японії вітає розслідування Міжнародного агентства з атомної енергії про викид забрудненої води з пошкодженої АЕС Фукусіма. Про це заявив генсек кабміну Хірокадзу Мацуно.

Він пояснив, що фахівці МАГАТЕ перебувають у країні для оцінки безпеки, а також радіаційного впливу на людей та море, яке матиме утилізація очищеної води.

“Уряд Японії повною мірою співпрацюватиме з МАГАТЕ, щоб забезпечити належну безпеку АЕС для навколишнього середовища”, – заявив представник уряду.

Минулого року Японія оголосила про поетапний викид понад мільйон тонн забрудненої води після очищення та розведення. Очікується, що процедура розпочнеться приблизно навесні 2023 року.

Однак після оголошення про ці плани сусідні країни — Китай і Південна Корея, а також місцеві рибальські громади виступили проти викиду води, зібраної в комплексі після екологічної катастрофи через його вплив на навколишнє середовище.

Нагадаємо, що 11 березня 2011 року в Японії стався сильний землетрус і цунамі, внаслідок яких загинуло загалом близько 18 500 людей. Стихійне лихо також спричинило ядерний колапс на АЕС Фукусіма, а радіація змусила евакуювати 160 000 жителів.