Нова аварія на АЕС «Фукусіма»

“Відбувся витік близько 4 тонн охолоджуючої рідини, який використовувався для підтримки крижаної стіни навколо АЕС «Фукусіма», – повідомили місцеві ЗМІ NHK.

Оператор Tokyo Electric Power Company (TEPCO) японської АЕС, яка зазнала аварії в 2011 році, стверджує, що витік стався 16 січня. Проте повідомлення про це у ЗМІ з’явилося лише зараз.

На думку фахівців, причиною може бути труба, що схуднела, до одного зі спеціальних резервуарів.

TEPCO заявляє, що постарається якнайшвидше визначити точне місце пошкодження. Оператор також підкреслює, що охолоджувальна рідина, що витікає, не становить небезпеки для навколишнього середовища.

Бар’єр призначений для захисту від проникнення ґрунтових вод у будівлі реакторів, які постраждали внаслідок землетрусу та подальшого цунамі у 2011 році.

Для підтримки бар’єру використається розчин хлористого кальцію. Рідина зберігається при температурі мінус 30 градусів за Цельсієм у чотирьох резервуарах.

Незважаючи на витік, TEPCO стверджує, що крижана стіна все ще здатна утримувати ґрунтові води, оскільки потрібно кілька місяців, перш ніж вона почне танути.

Нагадаємо, що 11 березня 2011 року в Японії стався сильний землетрус і цунамі, внаслідок яких загинуло загалом близько 18 500 людей.

Стихійне лихо також призвело до ядерного колапсу на АЕС “Фукусіма”, а радіація змусила евакуювати 160 тисяч жителів. Це була найбільша ядерна аварія з часів Чорнобильської аварії 1986 року.