Вища освіта й університети Греції

Навчання у вищих навчальних закладах Греції для громадян країн СНД, наприклад українців, дозволить отримати престижний європейський диплом, безцінний багаж знань і дасть можливість зануритися в атмосферу воістину великої давньогрецької культури і насолодитися вишуканою кухнею. Всесвітньо відомі грецькі філософи, історики та мислителі, такі як Аристотель, Сократ або Платон, заклали міцний фундамент сучасної освітньої системи, основи демократії та людських цінностей на всій планеті.

вищі навчальні заклади ГреціїУніверситети Греції пропонують якісну освіту, в тому числі англійською мовою, але в основному навчання проводиться грецькою. На жаль, безкоштовне навчання в Греції для громадян із країн, які не входять у Європейський союз, недоступне. Проте плата за навчання цілком прийнятна (близько 1,5 тисячі євро), а витрати на проживання в країні найчастіше нижче в порівнянні з іншими розвиненими європейськими державами. Після закінчення навчання є хороші шанси знайти роботу в Греції або відкрити власну грецьку компанію.

ЗМІСТ

  1. Вища освіта в Греції
  2. Як вступити до вишу Греції
  3. Вартість навчання в Греції
  4. Кращі університети Греції

Вища освіта в Греції

Греція справедливо вважається одним із провідних освітніх центрів світу. Комфортне розташування в Південній Європі, сприятливий клімат і чудові пляжі Середземного, Іонічного та Егейського морів приваблюють не тільки величезну кількість туристів, але студентів із різних куточків планети.

Шість університетів Греції включені в престижний міжнародний рейтинг QS World University Rankings 2016/2017. Усього в країні налічується 26 акредитованих університетів, включаючи церковні установи та академії, 14 вищих технічних навчальних закладів, а також коледжі, школи бізнесу і мистецтв.

Основу системи вищої освіти Греції становлять:

  • Університетський сектор. Виші спрямовані на забезпечення загального академічної освіти, закріплення теоретичних знань і проведення наукових досліджень.
  • Технічний сектор. Навчальні заклади забезпечують більш професійну підготовку фахівців з ухилом на практичні навички, але важливу роль відіграють і науково-технічні дослідження.
Ступені та терміни навчання у вишах Греції
  1. Бакалавр3-4 роки
  2. Магістр2-3 роки
  3. Доктор3-4 роки

Навчальний рік у Греції складається з двох семестрів тривалістю навчання не менше 13 тижнів:

  • осінній (вересень-січень)
  • весняний (лютий-червень)

Вища освіта Греції є частиною Болонського процесу, в основі якого лежить система кредитів (ECTS).

Як вступити до вишу Греції

Вищі навчальні заклади Греції знаходяться в юрисдикції місцевого Міністерства національної освіти і релігії. Як правило, заявки на вступ у грецькі університети подаються через це відомство або безпосередньо до вишу. Зазвичай вступні іспити не передбачені. Іноді студенту потрібно пройти медичне обстеження.

Основні вимоги до іноземних студентів для вступу до університету Греції

Атестат про середню освіту.Зазвичай шкільні атестати, отримані в пострадянських країнах, є достатньою підставою для зарахування до університетів Греції. Зрозуміло, для успішного вступу потрібен високий середній бал, особливо з профільних предметів. Документи необхідно належним чином підготувати, запевнити і перекласти на грецьку мову.

Мовні навички.Залежно від програми навчання потрібно надати доказ володіння мовою на достатньому для навчання рівні. Якщо курси викладаються англійською, приймаються сертифікати TOEFL або IELTS. У разі навчання грецькою потрібно пройти тести в спеціалізованих мовних центрах Греції, розташованих в Афінах і Салоніках. Зазвичай іспити проводяться два рази на рік – у травні та вересні.

Правила в’їзду в Грецію. Навчання в Греції для українців, а також інших іноземців, які не мають паспорта однієї з країн ЄС, передбачає оформлення довгострокової студентської візи (тип D), а також грецького виду на проживання. Для цього необхідно звернутися в Консульство Греції у своїй країні. Обов’язкові умови для отримання такого документу – це закордонний паспорт, документ про зарахування до вищого навчального закладу, медична страховка, фінансова забезпеченість, довідка про відсутність судимості.

Важливо!
Терміни надання громадянства Греції вельми тривалі, а офіційно встановлений період постійного проживання в країні має становити не менше 12 років.

У разі вибору напряму навчання грецькою мовою більшість місцевих вишів пропонують іноземним студентам пройти спеціальні мовні курси.

Вартість навчання в Греції

Безкоштовна вища освіта в Греції доступна для місцевих жителів і громадян ЄС. Інші іноземці платять студентські внески, розмір яких залежить від навчального закладу і програми. У середньомувартість навчання у вишах Греції становить 1,5 тисячі євро на рік.Разом із тим ця сума покриває витрати на навчальні посібники

Вартість проживання в Греції залежить від самого іноземця та міста: наприклад, Афіни більш дороге місце для життя. Загалом середні витрати грецького студента становлять до 600-700 євро на місяць. Багато університетів не мають достатньо місць у гуртожитках. Оренда квартири в приватному порядку коштує близько 250-300 євро щомісяця. Ціни на продукти харчування в Греції та інші побутові витрати цілком прийнятні.

Кращі університети Греції

Національний технічний університет Афін (National Technical University of Athens)

Найвідоміший і найстаріший навчальний заклад Греції з підготовки технічних фахівців Національний технічний університет Афін був створений в 1836 році. До цього дня ВНЗ залишається центром науково-технічного та економічного потенціалу країни. До речі, нинішній прем’єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас є одним із численних успішних випускників цього вишу.

В університеті 9 факультетів, включаючи 33 департаменти. Найпопулярніші напрями для навчання – це інженерні спеціальності та архітектура. У виші навчається понад 8,5 тисячі студентів, а навчальний процес забезпечує понад 1350 співробітників. У структурі навчального закладу є сучасна бібліотека, науково-дослідні центри, музичні та кінематографічні клуби.

Університет Аристотеля в Салоніках (Aristotle University of Thessaloniki)

Університет Аристотеля в Салоніках фото

Найбільший виш Греції й один із найпрестижніших університетів Південно-Східної Європи був заснований в 1925 році та названий на честь великого філософа Аристотеля, народженого недалеко від міста Салоніки. Виш пропонує академічну освіту з широкого кола спеціальностей. Навчання проводиться не тільки грецькою, а й англійською, французькою та німецькою мовами.

До структури вишу входять 11 факультетів, що пропонують пройти навчання в галузі філософії, права, економіки, медицини, мистецтва, богослов’я та деяких інших наук. Інфраструктура університету містить сучасні спортивні споруди, медичні клініки, бібліотеки, ботанічний сад, інформаційні та мовні центри. У цей час у навчальному закладі навчається понад 95 тисяч студентів.

Університет Криту (University of Crete)

Порівняно молодий, але такий, що динамічно розвивається, університет Криту розташований на однойменному грецькому острові Крит. Дата заснування вишу – 1973 рік. Сьогодні навчальний заклад містить 5 факультетів, до складу яких входить 16 департаментів. Основні напрями навчання – це філософія, медицина, економічні, політичні, соціальні та технічні науки.

Сьогодні в стінах вишу навчається понад 16 тисяч студентів, з яких близько 6% – це іноземці. Навчальний процес забезпечують понад 500 професорів і викладачів. Основна мова навчання – грецька. Університет має понад 200 угод про співпрацю з різними вишами світу. Розташований в двох кампусах, має сучасну інфраструктуру, включаючи лабораторії, бібліотеки та спортивні комплекси. Офіційний сайт університету Криту – uoc.gr.