Як отримати громадянство Латвії?

Громадянство Латвії можуть отримати іноземці з будь-якої країни за умови дотримання прописаних у законі «Про громадянство» умов.

Інформація в статті допоможе зрозуміти, як отримати громадянство Латвії українцеві, які вимоги пред’являють до кандидатів, які іспити потрібно здати для отримання статусу шляхом натуралізації.

Латвия фото

Переваги громадян

Громадянин Латвії автоматично стає громадянином Євросоюзу і має низку переваг. Має право:

  • вільно подорожувати, жити, вчитися, реєструвати бізнес і працювати на території ЄС і країн Шенгенської угоди;
  • оформлювати візи США за спрощеною схемою;
  • брати участь у виборах будь-якого рівня і висувати свою кандидатуру;
  • працювати в держструктурах;
  • отримувати передбачені державою пільги та допомоги;
  • відкривати рахунки в банках ЄС, отримувати кредити з вигідними відсотком погашення;
  • займати вільні вакансії на пріоритетних умовах.

Вимоги до кандидатів

Претендувати на отримання латвійського громадянства може не представляє загрози для безпеки країни іноземець старше 15 років, який п’ять років прожив у статус ПМЖ в Латвії, готовий виконувати закони країни та шанує Конституцію. При відборі кандидатів величезне значення надають здібності іноземця до інтеграції в литовський соціум. Адаптація передбачає знання латвійської мови на достатньому для спілкування рівні.

Способи отримання громадянства

Існує кілька підстав для отримання громадянства:

  1. Громадянство Латвії за народженням — отримає дитина, якщо:
  • обидва або один із батьків мають громадянство;
  • він був знайдений на території країни, і батьків не вдалося встановити;
  • народився в Латвії після 21 серпня 1991 року в сім’ї громадян або осіб без громадянства, якщо до цього моменту його батьки або один з них постійно проживали в країні, або після 1 червня 1992 року перебували на території на підставі ПМП;
  • до досягнення 15 років, якщо один з батьків напише заяву, що дитина не має ніякого підданства і постійним місцем проживання його і батьків є Латвія.
  1. Громадянство Латвії по корінню — можуть отримати нащадки латишів (представників корінної національності) і представників інших народів, що проживають в країні до червня 1940 року (дати окупації країни колишнім СРСР) навіть в тому разі, якщо лише один з батьків має литовське походження.

Претендувати на громадянство можуть не тільки прямі нащадки, але і їх діти, і онуки, які не досягли віку 15 років. Для відновлення громадянства достатньо звернутися в Управління Міграційної політики або в Посольство Латвії в країні проживання та подати документальне доказ литовського походження предків (паспорт, військовий квиток, свідоцтво про народження тощо).

  1. Шляхом природної натуралізації — передбачає поступове вивчення мови, звичаїв, традицій, історії.

Паспорт фото

Паспорт громадянина Латвії для більшості українців доступний саме цим способом. Необхідно прожити в країні в статусі ПМП п’ять років, мати роботу або постійний дохід. Для визнання стажу проживання постійним протягом п’яти років можна бути в країні 12 місяців, але ці місяці не повинні бути останніми по відношенню до дати подачі документів на отримання громадянства.

  1. Громадянство Латвії через шлюб отримати складно.

На підставі возз’єднання сім’ї можна отримати посвідку на проживання на один рік з правом продовження на три роки. Фактично отримання громадянства через шлюб мало відрізняється від натуралізації.

  1. За особливі заслуги перед державою — громадянство можуть надати відомим вченим та діячам культури, які зробили значний внесок у формування позитивного престижу Республіки Латвія в світовому співтоваристві.
  1. Виняткові випадки — громадянство за прискореною процедурою може бути надано особам здобули освіту в Латвії (за умови володіння польською мовою не нижче D рівня) людям старше 65 років, інвалідам 1-ї, 2-ї та 3-ї групи).

Особи, які мають статус біженця можуть отримати громадянство через п’ять років проживання. Іспит вони не здають.

Етапи отримання громадянства

Отримання громадянства – це тривалий процес. Важливо дотримати передбачені законодавством правила. Іноземець повинен:

  1. Легально прибути на територію Латвії (наприклад, по робочій візі).
  2. Оформити Посвідку на проживання — ВНП в Латвії і прожити в країні цьому статусі п’ять років

Покупка нерухомості на суму 250 тис. євро або інвестування полегшує процес отримання статусу ВНЖ, але громадянство Латвії купити не можна. Власники нерухомості та інвестори отримують статус на загальних підставах найчастіше шляхом натуралізації.

  1. Отримати право на постійне проживання (ПМП) і прожити 5 років.
  1. Десять років постійного перебування при виконанні вимог до кандидатів (дивіться вище) дозволяють подати прохання і пакет документів на присвоєння громадянства.
  1. Якщо рішення позитивне замовляють виготовлення паспорта та ID – карти.

Перелік документів

Кандидат готує пакет документів та подає їх на території Латвії в місцеве відділення Управління Громадянства та Міграційній політиці або в Посольство Латвії в країні перебування.

Необхідно надати:
  1. Заповнену на литовською мовою, на спеціальному бланку заяву із зазначенням дати і підписом.
  2. Закордонний паспорт (для дітей до 15 років свідоцтво про народження).
  3. Підтвердження п’яти років проживання в статус ПМЖ.
  4. Підтвердження наявності постійного джерела доходу (наприклад, довідка з місця роботи в Латвії).
  5. Фото 4 х 3 див.
  6. Чеки про сплату податків і мита (30 євро).
  7. Підтвердження наміру відмови від громадянства в іншій країні.
  8. Довідку про несудимість.

Список документів необхідних у вашому випадку краще уточнити заздалегідь, можливо потрібно буде надати додаткові відомості.

Багатьох цікавить, як отримати громадянство Латвії для дітей. Аплікант має право разом зі своїми документами подати клопотання на присвоєння статусу громадянина для рідного або усиновленої дитини, яка не досягла віку 15 років. Строк розгляду документів, перевірка наданих даних при отриманні громадянства шляхом натуралізації близько року.

Які іспити здавати

Протягом двох місяців після подання заяви на отримання громадянства кандидат повинен скласти іспит з мови. Оцінюють здібності по декількох категоріях. Проходить випробування на вміння писати, говорити і сприймати мову на слух. Якщо іспит не складено розгляд документів призупинять. Через півроку можна зробити другу спробу здачі іспиту. В цілому дозволено використовувати три спроби. Іспит не здають:

  • особи, які закінчили литовську школу або ВУЗ;
  • люди старше 65 років;
  • діти до 15 років;
  • особи нездатні до освоєння мови за станом здоров’я;
  • біженці.

Крім мови претендент вивчає Конституцію, короткий курс історії Латвії. Текст гімну країни потрібно знати напам’ять.

Можливо подвійне громадянство?

Подвійне громадянство в Латвії допускається у виняткових випадках. Рішення приймається на рівні Кабінету Міністрів.З деякими країнами підписано низку угод про визнання громадянства, а України немає у цьому списку. Дитина до 18 років може мати подвійне громадянство, якщо один з його батьків литовський громадянин, після досягнення повноліття, він має право обрати громадянство матері або батька.

Отримання паспорта

Після отримання повідомлення про присвоєння громадянства закордонний паспорт кандидата, отриманий в країні походження стає недійсним. Отже, до моменту отримання латвійського паспорта перетнути кордон країни ви не зможете.

В Управління міграції подають заяву з проханням видати латвійський паспорт. Виготовлення займає 14 днів. Латвійський паспорт вручають в урочистій обстановці після принесення присяги та підписання тексту присяги вірності Латвійській Республіці.

Латвийский паспорт фото

Причини відмови у присвоєнні громадянства

Громадянство Латвії не отримають особи дії, яких:

  • формують негативний імідж Латвії;
  • провокують антиконституційні виступу;
  • пропагують фашизм чи комунізм.

Громадянство не отримають кадрові військовослужбовці армій інших країн, особи причетні до владних структур або розвідслужбам інших держав. Перешкодою може послужити і притягнення до судової відповідальності за кримінальними статтями.

Підіб’ємо підсумки

Громадянство Латвії доступно для українців. Процедура проста і зрозуміла. Незважаючи на тривалий період натуралізації (десять років) оформляти громадянство має сенс.

Імміграція в Латвію шлях до легалізації в ЄС, життя в стабільно розвивається країні, отримання освіти європейського рівня, першочергового доступу до робочих місць і реєстрації бізнесу на території Єврозони.