Папа закликає виробників зброї на військовому цвинтарі: «Зупиніться!»

“Папа Франциск, який відвідав військовий цвинтар у день, коли католики поминають своїх загиблих, закликав виробників зброї “зупинитися”, тому що війна “пожирає дітей батьківщини”, – повідомляє Reuters.

У День усіх святих Франциск звершив літургію на французькому військовому цвинтарі в Римі з рядами білих хрестів на місці поховання близько 1900 французьких та марокканських солдатів, які загинули у Другій світовій війні.

Франциск, який відвідує цвинтар щороку в День пам’яті, поклав білі троянди і припинив молитися біля деяких могил, згадавши, що напис на одній із них говорив: «Невідомий, помер за Францію у 1944 році».

«Немає навіть імені. Але у серці Бога є всі наші імена. Це трагедія війни», – сказав він у імпровізованій проповіді.

«Я впевнений, що всі ті, хто мав захищати Батьківщину, пішли з Богом», – запевнив Франциск.

«Але… чи достатньо ми боремося, щоб не було воєн?» – спитав він.

«Ці могили – послання світу. Стоп, брати та сестри. Зупиніться, виробники зброї, зупиніться!” – наполягав він, називаючи похованих на цвинтарі «жертвами війни, що забрала дітей батьківщини».

Франциск багато разів закликав до роззброєння і наполягає на забороні ядерної зброї, бо навіть володіння нею є «збоченим» і невиправданим з погляду стримування.

Коли минулого місяця було оголошено про місце проведення літургії, італійські активісти висловили протест, заявивши, що це образа жертв марокканських солдатів, відомих, як Гум’є, допоміжного підрозділу французької армії.

Вони вчинили безліч вбивств і зґвалтували багатьох італійських жінок у сільській місцевості між Неаполем і Римом, коли війська союзників просувалися італійським півостровом.

Один із таких інцидентів увічнений у неореалістичному фільмі Вітторіо де Сіка «Дві жінки» 1960 року з Софі Лорен у головній ролі, яка розповідає історію жінки та її дочки, які були зґвалтовані марокканськими солдатами на південь від Риму.