Україна побудує військово-морські бази на Чорному морі

“Україна почне будівництво двох військово-морських баз для захисту Чорноморського регіону”,- заявив вчора президент України Володимир Зеленський.

Зеленський в своєму щорічному зверненні до Верховної Ради з питань внутрішньої і зовнішньої політики заявив, що Україна будує армію для захисту на суші, воді і в повітрі, а також в кіберпросторі.

За його словами, в країні триває модернізація бойових кораблів і обладнання, готується десантний корабель «Кентавр», випробовується нове озброєння, в тому числі реактивні гранатомети, на озброєння приймаються протиракетні крилаті ракети «Нептун».

Він сказав, що Київ буде прагнути відновити контроль над Донбасом і повернути Крим Україні. За його словами, Україна хоче нових інструментів для повернення Криму і готує законодавчий пакет для реінтеграції Донбасу, включаючи закон про амністію.

«Мир на Донбасі і припинення окупації Криму – мої пріоритети. На жаль, питання про Крим ніколи не було в порядку денному нормандського формату, але воно було присутнім і завжди буде в нашому порядку денному»,- сказав Зеленський. Він сказав, що винні в «здачі Криму без бою» повинні бути притягнуті до відповідальності.

Президент заявив, що не допустить скорочення бюджету армії в наступному році. За його словами, фінансування буде не менше, ніж зараз – більше 117 мільярдів гривень.

«Конгрес США схвалив військову допомогу Україні в розмірі 250 мільйонів доларів, і ми підписали в Великобританії угоду на 1,25 мільярда фунтів стерлінгів для підтримки українського флоту. Ми очікуємо додаткових швидкісних катерів класу Island»,- сказав Зеленський.

Він повідомив, що Україна разом з Туреччиною вироблятиме корвети, двигуни і військові безпілотники, а також розроблятиме системи ППО.

Москва вже встигла відреагувати на заяву президента України, сказавши, що “створення нових українських військових баз на березі Чорного моря може мати негативні наслідки для безпеки в регіоні”.