Російські фахівці пояснили, як проявляється посткоронавірусний синдром

“Посткоронавірусний синдром часто проявляється підвищеною стомлюваністю, зміною голосу та зниженням когнітивних функцій”, – заявила Тетяна Руженцова, заступник директора з клінічної діяльності Московського НДІ епідеміології та мікробіології.

“В даний час ми все частіше відзначаємо більш виражену стомлюваність, тривалі запальні зміни носоглотки, зміни голосу, порушення пам’яті, зниження так званих когнітивних функцій (інтелект, здатність брати участь у робочих процесах та ін.), порушення слуху, шлунково-кишкові розлади, більше виражені ураження легень та серця, підвищена сприйнятливість до інших інфекцій», – прокоментувала вона, відповідаючи на запитання ТАРС, наскільки більш виражений посткоронавірусний синдром при дельта-варіанті.

Вона зазначила, що цей синдром може розвинутися навіть у тому випадку, якщо людина перехворіла на легку форму. За її словами, за легкого перебігу хвороби люди зазвичай не звертаються за медичною допомогою, що може призвести до розвитку посткоронавірусного синдрому.

«Точних цифр поки що немає, але, як правило, чим важча хвороба, тим довше і яскравіше виявляються симптоми посткоронавірусного синдрому», – додала Руженцова.

“Маски для населення в громадських місцях мають стати безкоштовними, тоді запобіжні заходи краще дотримуватимуться. При цьому штраф за відмову в публічному носінні має бути збільшений”, – прокоментував Андрій Ісаєв, засновник і генеральний директор Наукового центру молекулярно-генетичних досліджень DNCOM.

«Ми повинні вимагати суворого дотримання режиму масок, оскільки громадські місця та транспорт є основними напрямками передачі коронавірусу».

«Не можу перестати сперечатися: необхідно, щоб бізнес у регіонах забезпечив доступність масок покупцям у магазинах, аптеках та громадському транспорті. Засоби захисту мають бути безкоштовними для населення, тоді буде режим масок».

“Крім того, щоб покращити пандемічну ситуацію, необхідно уважно вивчити дані про послідовність – поширення певних штамів коронавірусу. Це допоможе будувати гіпотези про те, як зміниться епідеміологічна ситуація”, – сказав Ісаєв.