Які ціни, зарплати, пенсії та виплати в Ізраїлі

Ізраїль вже досить тривалий час приваблює людей з різних куточків світу як туристичний об’єкт і як держава для постійного проживання. Обумовлено тим, що це одна з найбільш розвинених держав у сфері медицини та деяких видів промисловості, інших приваблює гідний рівень життя. Наприклад, середня зарплата, на сьогодні в Ізраїлі дорівнює 9 тис. шекелів.

Ізраїль фото

Зміст

  1. Освіта
  2. Доходи
  3. Витрати
  4. Пенсійна програма
  5. Ціни

Освіта

Ізраїльська система освіти зазнала суттєвих змін. З огляду на велику кількість репатріантів місцевий уряд прийняв закон про безкоштовне навчання. Зміни відбулися безпосередньо і в самому навчальному процесі. Як показали дослідження, колишній рівень навчання не задовольняв прийнятим стандартам. Однією з головних причин була визнана перевантаженість класів. Цей показник, в середньому становив 55 учнів на один клас. Звичайно, при такій завантаженості педагоги чисто фізично не могли приділяти достатньо уваги кожній дитині.

Щоб поліпшити становище, шкільні класи були реструктуризовані. Тепер діти в них набираються по можливостях і інтересах.

Освітня система ділиться на 4 етапи:
  1. Дошкільний. Тривалість – 1 рік. Є базою для подальшого навчання в школі.
  2. Основний. На цьому етапі (6 років) діти отримують обов’язкову початкову освіту.
  3. Середній. Пропонує отримати середню освіту протягом 3-х років.
  4. Гімназія. Завершує шкільне навчання. Місцеві підлітки отримують свідоцтва про середню освіту в 16-17-річному віці. Далі навчання здійснюється за бажанням.

Всі місцеві школи діляться на 4 типи. Велика частина учнів проходять навчання в державних школах. У державно-релігійних навчальних закладах велика увага приділяється вивченню юдаїзму і національних традицій. У двох, що залишилися, викладання ведеться тільки арабською мовою.

Характерною особливістю вищої освіти є її незалежність і автономність. Для студентів, підданих цієї держави навчання у ВНЗ платне, а ось для репатріантів воно безкоштовне, плюс ще передбачена і виплата державних стипендій. У країні є 7 профільних регіональних коледжі та 8 університетів. Щоб вступити тут до університету Ізраїлю необхідно скласти тести психометричний і на знання івриту.

Також важливо знати, що іноземці можуть надходити в будь-який вищий навчальний заклад, за винятком медичного. Виділяють три ступені вищої освіти: бакалаврат, магістратура, отримання докторського ступеня.

Доходи

З кожним роком, все більше людей прагнуть працевлаштуватися на території Ізраїлю. Пояснюється такими факторами, по-перше, середня зарплата в Ізраїлі досить висока і дозволяє забезпечити гідний рівень життя. На сьогодні вона становить 9 тис. в шекелях або 2,5 тис. в доларах. Згідно з розрахунками держорганів, мінімальний дохід ізраїльської сім’ї з трьох осіб (двоє дорослих, одна дитина) повинен складати не менше 14 тис. шекелів. По-друге, цілком комфортні умови роботи в Ізраїлі. По-третє, проживання в державі з розвиненою економікою і прийнятними цінами.

Зарплата в шекеляхВ країні цінують педагогів і медичний персонал. Середній рівень їх доходів становить 8000 і 7500 шекелів відповідно. Цим фактором обумовлено, що охочих знайти роботу вчителя або в сфері медицини дуже багато, в тому числі й з держав пострадянського простору. Найбільш низькооплачуваними вважаються працівники сфери громадського харчування, охоронці, їх мінімальна зарплата в Ізраїлі становить близько 1000 доларів США. Для порівняння, мінімальна заробітна плата на державному підприємстві становить 13000, а в електричній компанії Хеврат – Хашмаль, її середній рівень досягає близько 20 – 22 тис. Ще однією сферою діяльності з досить пристойним рівнем доходу є будівництво.

Витрати

Збираючись переїхати або тимчасово працевлаштуватися в цій державі, слід враховувати, що рівень життя в Ізраїлі досить високий, з відповідними цінами на нерухомість, продукти, послуги. Оренда житла коштує 500-700 американських доларів за один місяць. При цьому слід враховувати, оплата комуналки, в цю суму не входить (оплачується окремо). А це ще плюс одна-три сотні доларів.

Понад 1/3 від щомісячних доходів, йде на сплату різних податків, до цього необхідно додати витрати на страховки: транспортного засобу, життя та інші, внески в пенсійний фонд, які оплачуються окремо.

Пенсійна програма

Забезпечення пенсіонерів здійснюється коштом державної допомоги за віком і накопичувальної системи та регулюється місцевими законодавчими нормами. Щоб отримувати пенсію разом з посібником за віком, людина повинна відпрацювати понад 10 років, за умови сплати всіх внесків та зборів. При стажі до 10 років, виплачується тільки допомога за віком. З причини того, що тривалість життя в країні становить близько 70-75 років (середня), то пенсійний вік в Ізраїлі в 2018 році дорівнює 67-62 років для чоловіків і жінок відповідно. Виходячи на пенсію, громадяни цієї держави отримують допомогу. Його розмір дорівнює добутку загальної вислуги років на середньомісячний розмір заробітної плати (сплачується одноразово).

Розмір пенсії тут залежить від наявного трудового стажу. Щоб отримувати гідне забезпечення на старості років (приблизно 1500 – 1700 доларів), він повинен бути не менше 30 років. Пенсійна система держави має багато нюансів і особливостей, про які бажано знати заздалегідь. Наприклад, якщо пенсіонер більше 2-х місяців поспіль знаходиться за межами держави, то йому припиняють виплачувати допомогу по старості.

Важливо знати, пенсія в Ізраїлі для репатріантів нараховується дещо по-іншому. Наприклад, претендувати на отримання допомоги за віком можуть тільки ті особи, яким не виповнилося 62 роки, коли вони прибули до цієї держави. Для українців та інших іноземців, чий вік на цей момент був більше ніж 62 роки будуть здійснюватися тільки виплати, передбачені Міністерством фінансів.

Ціни

Щоб відповісти на питання, яка тут вартість життя, необхідно уточнити ряд моментів.
  1. Ціни на нерухомість в різних містах можуть істотно відрізнятися. Найбільш дорогими вважаються Єрусалим і Тель-Авів. Тут 3-х кімнатна квартира коштує приблизно 650 тис. американських грошей. У провінційному містечку аналогічне житло можна придбати за 100 тис.
  2. Оренда «одинички» в столиці або Єрусалимі обійдеться в 800 дол., а в Хайфі на 300 у.о. менше.
  3. Ціни на продукти, також не однакові та залежать від регіону. Тут є своя закономірність, чим більше місто, тим вище ціни. Хоча в цілому, для українців, ціни тут цілком прийнятні. Літр бензину коштує 8 шекелів, звідси й недорога вартість проїзду в громадському транспорті та навіть таксі. Зате на алкоголь та сигарети ціни великі.

Система оподаткування особливо не відрізняється від більшості розвинених країн. Таким чином, висока середня заробітна плата в Ізраїлі, гідний рівень життя зі своїми плюсами та мінусами й збалансована політика уряду створюють для своїх громадян дуже комфортні умови для проживання, а державу роблять привабливою для імміграції.