Вища освіта й університети Ізраїлю

Навчання в Ізраїлі для українців та інших громадян пострадянських республік – це можливість отримати якісні знання та отримати насолоду від життя в динамічній, цікавій і розвиненій країні. Сюди входить як відвідування стародавніх історичних місць, так і повноцінний відпочинок на березі моря.

Університети Ізраїлю в основному пропонують навчання на івриті або арабською мовою, проте для іноземців існує великий вибір англомовних програм. За бажання є можливість пройти інтенсивні мовні курси. Дуже часто це обов’язкова вимога до іноземця для вступу до вишу. Крім того, в країні велика кількість російськомовного населення, у тому числі серед викладачів і студентів.Навчання в Ізраїлі

Як відомо, Ізраїль – економічно розвинена країна, особливо в галузі високих технологій, інновацій та медицини. Дипломи ізраїльських вишів добре котируються в європейських країнах і США. Студенти мають можливість пройти стажування, а згодом влаштуватися на роботу в одну з престижних ізраїльських або міжнародних компаній.

Вища освіта в Ізраїлі дасть змогу істотно спростити процес отримання ізраїльського громадянства, щоб потім вільно вести бізнес, користуватися соціальними благами, медичними послугами та іншими правами нарівні з місцевими жителями. Далі в статті поговоримо про особливості навчання в Ізраїлі та розглянемо кращі виші.

ЗМІСТ

  1. Вища освіта в Ізраїлі
  2. Як вступити до університету Ізраїлю
  3. Вартість навчання в Ізраїлі
  4. Кращі вузи Ізраїлю

Вища освіта в Ізраїлі

Ізраїль займає одне з провідних місць у світі за кількістю населення з вищою освітою і науковим ступенем. Найбільшою популярністю користується навчання в таких галузях, як наука і техніка, бізнес, економіка, право, психологія і медицина.

Багато студентів вибирають більш специфічні напрями, наприклад вивчення єврейської історії та культури, літературу та лінгвістику. Загалом університети Ізраїлю пропонують широкий спектр академічних програм.

У топ-300 щорічного рейтингу QS World University Rankings 2016/2017 увійшли шість університетів Ізраїлю. Три з них будуть розглянуті в кінці статті. Всього в країні з населенням трохи більше 8 млн осіб розташовані 63 вищі навчальні заклади, з яких:

  • 8 державних університетів;
  • 35 академічних коледжів (20 державних і 15 приватних);
  • 20 педагогічних коледжів.

Кожен навчальний заклад надає студентам ступінь бакалавра, а більшість – і магістра. Докторський ступінь можна отримати тільки в одному з державних вишів. Крім того, в Ізраїлі є філії іноземних університетів, безліч приватних і спеціалізованих навчальних закладів. Правда, вартість навчання тут набагато вище. Всього у 2017 році в країні навчалося понад 300 тисяч студентів.

Програми навчання в Ізраїлі:
  1. Бакалавріат – 3 роки (університети) і 4 роки (коледжі).
  2. Магістратура – 2 роки.
  3. Докторантура – 4 роки.

Академічний рік в Ізраїлі складається з двох семестрів і зазвичай починається у вересні, рідше в жовтні, а закінчується в червні. Навчальний процес особливо не відрізняється від загальноєвропейських норм. Велику частину часу студенти займаються самостійно, за певним переліком навчальної літератури, відвідують лекції, семінари, виконують лабораторні роботи і готують презентації. У кінці семестру складають іспити.

Як вступити до університету Ізраїлю

Як правило, іноземному студенту необхідно звернутися безпосередньо до університету. Кожен навчальний заклад може висунути додаткові умови для зарахування, залежно від програми та громадянства студента. Виділимо основні моменти.

Вимоги до іноземця для зарахування до вишу Ізраїлю
  • Мова. Для вступу в деякі університети треба пройти інтенсивні курси з вивчення івриту (Ульпан). Зазвичай вони проводяться за два місяці до початку навчального року. У разі повної відсутності мовних навичок відвідування цих курсів може виявитися недостатнім. У цьому разі варто пройти більш поглиблені курси тривалістю до 6 місяців. Для програм англійською мовою іноземним студентам необхідно надати підтвердження у вигляді сертифікату TOEFL або IELTS.
  • Атестат про середню освіту. Документ повинен дорівнювати ізраїльському атестату зрілості (Багрут). У зв’язку з тим, що період навчання в школах Ізраїлю становить 12 років, студентам із країн СНД знадобиться 1-2 роки навчання у вітчизняному виші.
  • Психометричний тест. Це головна особливість вступної компанії до вищих навчальних закладів Ізраїлю. Центр іспитів та оцінок (NITE) проводить спеціальне тестування, яке містить визначення навичок володіння англійською мовою, а також кількісного (математичного) і словесного мислення студента. Іспит доступний кількома мовама, у тому числі російською. Кількість проходжень не обмежена, але перерва має становити не менше 6-8 місяців. Результат тесту діє протягом 7 років.

Іноді може знадобитися пройти співбесіду або скласти додаткові іспити, особливо для технічних спеціальностей. Деякі виші встановлюють більш жорсткі вимоги або зовсім не беруть іноземців на окремі напрями, зокрема медичні.

Вартість навчання в Ізраїлі

Мабуть, єдиний неприємний момент в отриманні вищої освіти в Ізраїлі – це вартість навчання. За інформацією багатьох дослідних видань, плата за навчання в Ізраїлі вища, ніж в будь-якої з європейських країн, крім Великобританії.

У середньому програма бакалавріату коштуватиме місцевому студенту 2200 євро на рік, а магістратура – 2800 євро. Іноземцям взагалі треба налаштовуватися на суму в 10 і 12 тисяч євро на рік відповідно.

Крім того, оренда житла, харчування та інші супутні витрати в Ізраїлі коштують студенту дуже дорого. Вартість проживання навіть в університетських гуртожитках досягає 2-5 тисяч євро на рік, не кажучи про оренду житла в приватному порядку.

Тут залежно від умов і місця розташування ціни починаються від 800 євро на місяць. Плюс інтенсивні курси івриту стоять приблизно 2000 євро.

Для талановитих іноземних студентів у 2017 році в Ізраїлі діє урядова стипендіальна програма. У разі гарної успішності та наявності ступеня бакалавра можна отримати стипендію, яка повністю або частково покриває інтенсивні курси івриту, один рік навчання в ізраїльському виші та медичну страховку.

Кращі виші Ізраїлю

Єврейський університет в Єрусалимі (The Hebrew University of Jerusalem)

Найстаріший і популярний університет в Ізраїлі заснований в 1918 році. За версією багатьох рейтингових агентств. це найпрестижніший навчальний заклад у країні.

Офіційне відкриття вишу відбулося в 1925 році. Єврейський університет подарував світу 8 нобелівських лауреатів, а одним із батьків-засновників є знаменитий Альберт Ейнштейн.

Навчальний заклад активно співпрацює з понад 150 університетами світу і бере участь в програмах обміну студентами з 14 країн. Сьогодні у виші навчається понад 23 тисяч студентів, в тому числі іноземці з 65 держав.

Інфраструктура університету містить 6 кампусів, 7 факультетів, 14 шкіл, 3 спортивні центри, 11 бібліотек та понад 6 тисяч місць у студентських гуртожитках. Серед популярних напрямів навчання виділяються гуманітарні, соціальні та природничі науки.

Офіційний сайт Єврейського університету в Єрусалимі – new.huji.ac.il.

Тель-Авівський університет (Tel Aviv University)

Тель-Авівський університет фото

Один із найбільших вишів Ізраїлю заснований в 1956 році. Крім широкого спектра академічних програм, студенти обирають цей навчальний заклад через комфортне розташування недалеко від морського узбережжя з безліччю місць для активного відпочинку.

Найбільш престижними галузями навчання є медицина, мистецтво, право, інженерні, гуманітарні та соціальні науки.

В університеті навчається понад 30 тисяч студентів, з яких близько 14 тисяч отримують ступінь магістра і доктора. Інфраструктура вишу складається з 9 факультетів, 125 шкіл і відомств, 130 науково-дослідних інститутів і 400 лабораторій.

Для іноземних студентів Тель-Авівський університет пропонує більш ніж 20 міжнародних програм. Крім того, у виші широкий вибір курсів англійською мовою як бакалавріату, так і магістратури.

Офіційний сайт Тель-Авівського університету – tau.ac.il.

Техніон-Ізраїльський технологічний інститут (The Technion – Israel Institute of Technology)

Навчальний заклад був заснований в 1924 році в місті Хайфа. Вважається найкращим технічним ВНЗ Ізраїлю, що підтверджується високими місцями в міжнародних рейтингах. Широкий вибір дисциплін містить машинобудування, цивільне будівництво, фізику, математику, інформатику, сільське господарство і багато іншого.

У виші навчаються понад 13 тисяч студентів. Структура університету складається з 18 факультетів і 58 науково-дослідних центрів. Пропонується пройти навчання за понад 50 програмами бакалавріату та понад 80 магістерськими програмами, в тому числі англійською мовою.

Офіційний сайт Техніон-Ізраїльського технологічного інституту – technion.ac.il.