Сільськогосподарська катастрофа у Франції через весняні заморозки

Французький уряд готується оголосити сільськогосподарську катастрофу через незвичайно пізні весняні заморозки, які пошкодили посіви і виноградні лози по всій країні. Про це повідомив міністр сільського господарства.

Жюльєн Денорманді сказав радіо Franceinfo, що холоди були «особливо важкими» і сектор зазнав «значних втрат».

«Ми повністю мобілізовані, щоб супутні заходи могли бути прийняті якомога швидше», – підкреслив він.

«Зокрема, ми введемо режим сільськогосподарського лиха», – заявивши, що можуть бути надані податкові пільги, а також допомога з боку банків і страхових компаній.

Він сказав, що ситуація була «абсолютно винятковою» і торкнулася виноградників, а також інші культури, такі, як буряк і рапс, в регіонах, що тягнуться на північ від південного сходу країни.

Прагнучи запобігти замерзанню, французькі винороби запалили тисячі невеликих вогнищ, які викликали шар смогу в південно-східній частині країни.

Практика запалювання багать або свічок біля виноградних лоз або фруктових дерев для запобігання утворенню інею – це давня техніка, яка використовується ранньою весною, коли перші зелені пагони уразливі для холоду.

Здається, що цілі схили спалахують, створюючи вражаючий візуальний ефект, коли винороби запалюють багаття, якщо температура опускається нижче нуля, особливо в родючій долині Рони на південному сході Франції.

Національна асоціація виробників вина CNIV попередила, що ситуація була «однією з найсерйозніших за останні десятиліття» і що в цьому році виробництво вина скоротиться.