Вид на проживання для українців в Швейцарії

Багато мріють оселитися в Швейцарії одному з найбільш благополучних держав світу, але виконати міграційні вимоги буває складно.

Часто причиною невдач ставати погана поінформованість. Хочете знати, як українцям відкрити довгострокову візу і отримати вид на проживання в Швейцарії, які документи готувати, скільки коштує оформлення, як довго розглядають прохання, читайте цю статтю.

Вид на жительство для украинцев в Швейцарии

Вид на проживання що це?

ВНП Швейцарії – дозвіл видана іноземцю на підставі відкритої довгострокової візи. Термін дії один рік з можливістю продовження.

Власникові статусу видають засвідчує особу пластикову карту, з фото та біометричними даними власника.

Типи ВНП

Громадяни третіх країн можуть отримати декілька типів дозволів на довготривале проживання на території Швейцарії.

Розглянемо основні категорії ВНП, які видають українцям:

«В» — оформляють тим, хто запрошений на роботу в Швейцарію, діє 365 днів і продовжується щорічно.

«З» — тим, хто планує отримання, з часом швейцарського громадянства. Кандидати здають інтеграційний іспит іспит з однієї з державних мов Швейцарії (ретороманська, італійська, французька, німецька) через десять років постійного проживання на підставі ВНП категорії можуть претендувати на паспорт Швейцарії.

«А». Власникам ВНП цієї категорії дозволено, працювати, купувати нерухомість, користуватися соціальними пільгами та гарантіями. Діє п’ять років, продовжується раз у п’ять років.

Увага! ВНП категорії «С» можна отримати швидше через шлюб з швейцарським підданим. Через п’ять років шлюбу, і здачі інтеграційного іспиту подають заявку на присвоєння статусу.

«FD» — для заможних мігрантів передбачають жити на території Швейцарської Конфедерації на доходи від вкладених інвестицій, при цьому найважливішим моментом є необхідність платити податки з отриманих доходів у Швейцарії. У цього типу ВНП необмежений термін дії.

Вид на жительство

Вимоги до кандидатів та умови отримання виду на проживання

ВНП Швейцарії можуть отримати іноземці, які зуміли обгрунтувати мету тривалого візиту (способи розглянемо пізніше).

Основні вимоги до кандидатів:

  • вік 18 років;
  • відсутність будь-яких проблем із законом у Рідній країні та на території ЄС
  • наявність коштів на проживання;
  • суворо визначена мета візиту повинна бути підкріплена документально;
  • дотримання процедури отримання візи і посвідки на проживання.

У період підготовки документів, дуже важливо уточнити деталі, як отримати ВНЖ в Швейцарії, у Кантональному міграційному офісі тієї місцевості, в якій планують проживання. Після приїзду на підставі довгострокової візи іноземець повинен протягом чотирнадцяти днів стати на облік в місцевому міграційному офісі і замовити особисту пластикову картку ВНП.

Варіанти обґрунтування довгострокового візиту та отримання ВНЖ

Як зазначалося раніше, підставою для отримання ВНЖ є відкрита довгострокова віза.

Підставою може бути:

  1. Працевлаштування на роботу до Швейцарії на запрошення передбачає оформлення роботодавцем дозволу для конкретного іноземця та закріплення умов співробітництва в трудовому контракті. Підписаний договір — підстава для відкриття Робочої візи і ВНП на рік з правом продовження.

Увага! В першу чергу робочі місця запропонують швейцарцям і громадянам ЄС, але якщо протягом 30 днів не вдасться знайти бажаючих зайняти вакансії, посада можуть запропонувати українцям і громадянам країн СНД.

Трудоустройство на работу

  1. Реєстрація бізнесу в Швейцарії або відкриття філії діє в іншій країні компанії. Документальне підтвердження наявності бізнесу дозволяє порівняно просто відкрити бізнес візу і ВНП на один рік. Якщо компанія працює з прибутком, створює робочі місця, сплачує податки, надає позитивний вплив на економіку регіону, вид на проживання продовжать.

Іноземцям дозволено купувати і працюють підприємства.

  1. Інвестування в Економіку Швейцарії одного мільйона швейцарських франків (CHF) або 879 550 €. Заможним кандидатам запропонують укладення угоди, яка передбачає оформлення права на безстрокове перебування в країні. Досить платити акордний податок, який формується на основі середнього рівня життя, на території Швейцарії. Розмір внеску залежить від кантону (від 220 тисяч до 1 млн. франків). Дозволено поєднувати різні типи інвестицій. Інвестор повинен 183 дні у рік жити в Швейцарії.
  2. Зарахування на навчання до Внз для здобуття освіти у Швейцарії дозволяє отримати студентську візу і ВНП на період навчання.

Основною вимогою є:

  • володіння однією з державних мов Швейцарії або англійською мовою на достатньому для освоєння навчального матеріалу рівні (багато програми викладають англійською);
  • наявність коштів на оплату навчання та проживання.

Зачисление на учебу

Увага! Іноземець може навчатися не лише в Вузі, але і в школі або коледжі.

Вид на проживання в Швейцарії для учнів і студентів у віці 10-20 років зараховується у подвійному розмірі, один рік постійного проживання прирівнюють до двох років стажу. За п’ять років навчання вдається накопичити десять років стажу постійного перебування необхідного для оформлення ПМЖ, а потім і громадянства.

  1. Отримати довгострокову візу і ВНП можна на підставі возз’єднання сім’ї.

Цей тип підходить:

  • для іноземців, які вступили в шлюб з громадянином Швейцарії;
  • для неповнолітніх дітей і подружжя іноземців, які оформили ВНП Швейцарії.

Увага! Основною вимогою для оформлення посвідки на тимчасове проживання на території Швейцарії через шлюб або возз’єднання сім’ї є наявність власного або орендованого житла та фінансів на утримання сім’ї. Прибули родичі проходять реєстрацію в Офісі міграції та Трудовому бюро за місцем проживання. Членам сім’ї володарів ВНП дозволено працювати.

П’ять років проживання дозволяє подати прохання на присвоєння ПМП.

  1. Заможні пенсіонери, які мають на особистих рахунках 1 млн. франків (CHF) — 879 550 € або надходження 100 тисяч CHF — 87955 € в рік отримають ВНП. Пенсіонерам заборонено працювати.

Пенсійне ВНП у Швейцарській Конфедерації оформлять для:

  • зуміли підтвердити легальне походження коштів;
  • вийшли на пенсію після настання 55 років;
  • для, підтвердили родинні або дружні зв’язки з громадянами країни будь-яким способом.

Состоятельные пенсионеры

  1. Іноземці прибули прямим рейсом в Швейцарську Конфедерацію і зуміли документально довести загрози життя в країні походження отримають статус біженця і ВНП з правом працевлаштування.

Увага! ВНП Швейцарії не вдається автоматично отримати при купівлі об’єктів нерухомості. Власникам ВНП «З» і «В» типу дозволено купувати нерухомість, але для проживання у деяких регіонах Альп іноземцям потрібна ліцензія.

Які документи потрібні?

Довгострокову візу оформляють у Посольстві Швейцарії в Україні.

Документи подають особисто:

  1. Заяву.
  2. Оригінал + нотаріально завірена копія закордонного паспорта.
  3. Свідоцтва про народження дітей, одруження, розлучення, смерті чоловіка.
  4. Завірені нотаріально копії та переклад дипломів про освіту.
  5. Медична страховка з покриттям 30 000 €.
  6. Документальне підтвердження підстави для візиту:
  • трудовий договір;
  • сертифікат про відкриття (купівлі) власного підприємства в Швейцарії;
  • довідка про зарахування на навчання;
  • свідоцтво про шлюб;
  • і т. п..
  1. Чек про сплату держмита.

Заявки розглядають 60 днів.

Співробітники посольства можуть запросити у конкретної людини додаткові відомості.

Як продовжити ВНП?

Для продовження ВНЖ не обов’язково повертатися в Україну. За два місяці до закінчення терміну раніше виданого ВНП Кантональний міграційний офіс подають прохання про продовження виду на проживання.

Подача прошения

Дозвіл не продовжать якщо іноземець:

  • порушив закон;
  • не має засобів для існування;
  • помічений в антигромадському поведінці;
  • надав неправдиві відомості;
  • т. п..

Які переваги дає ВНЖ?

Оформлення ВНЖ в Швейцарії дозволяє іноземцю:

  • без віз відвідувати країни Шенгенської зони;
  • реєструвати і розвивати бізнес в державі з прозорої податкової і правової системи;
  • працевлаштуватися і отримувати гідну оплату праці;
  • отримувати вищу освіту;
  • жити в державі з високим рівнем життя;
  • отримувати соціальну і медичну допомогу;

Підводимо підсумки

Точне слідування міграційним вимогам дозволяє отримати вид на проживання в Швейцарії для українців. Шляхом природної натуралізації можлива Імміграція в Швейцарію через дванадцять років перебування.

Для легального проживання не обов’язково оформляти громадянство. Отримання ВНЖ «З» категорії в Швейцарії дозволяє без обмеження строку жити, працювати, відкривати банківські рахунки, розвивати бізнес, купувати об’єкти нерухомості в цій державі.