Імміграція в Камбоджу

Переїзд в королівство Камбоджа на постійне місце проживання має безліч позитивних сторін. До європейців та українців зокрема, тут ставляться дуже добре і шанобливо. Це загублена в джунглях, але яскрава і дивовижна держава приваблює іммігрантів своєю давньою культурою та самобутністю, вічним літом і морськими озерами, низькою вартістю життя і доступністю нерухомості.

імміграція в Камбоджу

Зміст

  1. Віза та отримання громадянства
  2. Робота в Камбоджі
  3. Популярні вакансії
  4. Особливості життя

Віза та отримання громадянства

Лояльна міграційна політика зумовила великий приплив іноземців в державу Камбоджа. Еміграція в частині оформлення візи та виду на проживання дуже проста. Досить заплатити 340 доларів за бізнес-візу – і ви можете залишитися в цій країні на будь-який відрізок часу. Така віза видається на рік, але вона може неодноразово продовжуватися.

В державі взагалі відсутнє поняття вид на проживання як таке, а формулювання «на постійне місце проживання» існує лише на папері. Влада зацікавлена в припливі валюти в державну казну, тому по мінімуму перешкоджає в’їзду мігрантів.

Оформити громадянство можна за допомогою трьох легальних способів:

  1. Шлюб з громадянином країни. Такий шлюб повинен проіснувати не менше трьох років, після чого можна подати документи на оформлення підданства. Гарантії позитивного схвалення заяви немає, воно цілком може бути відхилено.
  2. Натуралізація, тобто повне вливання в життя і культуру країни. Існує ряд умов, які повинен виконувати мігрант:
  • відсутність судимостей;
  • знання місцевої мови, звичаїв, культури та історії країни;
  • довідка про фізичне та розумове здоров’я громадянина;
  • постійне проживання на території не менше 5 років;
  • високоморальний спосіб життя.

Варто зазначити, що виконання всіх цих умов не дає 100%-ої гарантії на оформлення підданства, останнє слово влада залишає за собою і цілком може відмовити.

  1. Інвестиційні вливання. Це найпоширеніший спосіб. Іншими словами, право вважатися повноправним камбоджійцем «купується». Стартовий капітал повинен становити не менше 300 тисяч у.о., після чого береться дозвіл від влади на реалізацію проекту. Іншим способом є поповнення бюджету королівства на суму від 250 тисяч з метою економічного розвитку. В такому випадку тимчасовий ценз проживання від п’яти років не враховується, але всі інші умови натуралізації необхідно виконати.

Подвійне громадянство тут не передбачено, тому від приналежності до своєї нації доведеться відмовитися. Взагалі, отримання камбоджійського громадянства – нелегка і складна процедура. Вся еміграція в Камбоджу з України налічує менше десятка реальних випадків отримання цього статусу нашими співвітчизниками. За фальсифікацію документів під час цієї процедури тут передбачена кримінальна відповідальність.

Робота в Камбоджі

Камбоджі фото

Найпоширеніша робота в Камбоджі для українців пов’язана з туристичним напрямком. Потрібні в цій сфері вакансії – екскурсійний і трансферний гід. Основна вимога для працевлаштування гідом – знання англійської мови.

Якщо ж мета переїзду в королівство Камбоджа – постійне місце проживання, потрібно записатися на курси кхмерскої мови. Основними місцями, де є вакантні місця, є столиця Пномпень, головний курорт Сіануквіль і місто Сіємреап, з якого здійснюється виїзд до головної визначної пам’ятки країни – храмового комплексу Ангкор Ват.

В інших містах влаштуватися на службу для наших співвітчизників вкрай складно, особливо без знання кхмерскої мови.

Популярні вакансії

Персонал, що обслуговує: офіціанти в ресторанах, менеджери готельних комплексів. Для роботи офіціантом досвід не потрібний, лише знання англійської, а ось робота в готелі передбачає наявність стажу в цій сфері. Але й оплата тут буде гідна.

Вчителі, причому будь-якої кваліфікації. Для тих, хто вирішив влаштуватися в школу, передбачено надання проживання та харчування.

Лікарі – маючи диплом про освіту, можна легко влаштуватися в місцеві клініки.

Особливості життя

Життя в Камбоджі для українців, як і для інших іноземців, досить низьке за вартістю. Місцеві продукти коштують дешево, імпортні навпаки. Орієнтовна вартість обіду в вуличному кафе – один долар, в пристойному ресторані – шість. У магазинах і супермаркетах продається недорогий і смачний хліб, безліч свіжих фруктів. Місцевий алкоголь також відрізняється низькими цінами. Оренда квартири обійдеться в 300 доларів за місяць. Кімнату і зовсім можна зняти за 50 у.о., але зручності при цьому будуть на вулиці.

Королівство Камбоджа для постійного перебування хороше і для тих, хто хоче розвинути власний бізнес. Особливих проблем з реєстрацій тут немає, а поле діяльності, особливо в сфері туризму і готельного комплексу, дуже велике. Безумовно, зважившись на переїзд, потрібно звернути увагу на відгуки українців, які вже це зробили.