Антимонопольний комітет почав розслідування проти «Нафтогазу»

Виявилося, що вже другий рік українці за газ платять за завищеними тарифами, які, користуючись своїм монопольним становищем на ринку, встановив «Нафтогаз».

На сайті Антимонопольного комітету України (АМКУ) опублікована заява про початок розслідування зловживань «Нафтогазу». У заяві підкреслюється, що, починаючи з листопада 2018 року, ціна на газ для промисловості і населення була набагато вища за ту, яка визначалася торгами на Українській енергетичній біржі.

Таким чином, як стверджують експерти АМКУ, ціна на газ для населення виявилася набагато вищою навіть імпортного газу, якби його доставляли з Європи до України.

Керівник спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев розповів: «База, від якої відраховуються ціни на газ для промисловості, домогосподарств і теплокомуненерго, «Нафтогазом» була безсовісно завищена, оскільки ніхто перевірити правильність цього визначення не міг».

Махінації тривають і зараз. Хоча ціни і знижуються, але вони набагато вищі, ніж повинні бути насправді. В ціну газу, який закуповується в Європі, закладається вартість транспортування з Нідерландів, хоча насправді він йде з сусідньої Словаччини. Обсяг газу, який видобувається в Україні в два рази більший, і ціна його значно нижча від імпортного. Однак «Нафтогаз» продає його всім споживачам за ціною імпортного.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що за даними Держстату, українська промисловість в січні 2020 року впала на 5,1 відсотка.

«Основні продукти харчування, які входять до споживчого кошика, протягом року подорожчають на 10-15 відсотків»,- вважає економічний експерт Юрій Гаврилечко.