Ізраїль близький до «колективного імунітету» проти COVID-19

“Ведучий ізраїльський лікар вважає, що країна може бути близька до досягнення «колективного імунітету», – повідомляє BBC.

Це відбувається, коли достатня частина населення має захист від інфекції, яка перестає поширюватися – і навіть люди, які не мають власного імунітету, отримують непрямий захист.

Для коронавіруса прогностичний поріг колективного імунітету становить не менше 65% -70%.

Але британські вчені більш обережні.

Доктор Сара Пітт, вірусолог з Брайтонському університету, закликала до «крайньої обережності», щоб зробити висновок про досягнення колективного імунітету – що, на її думку, буде складно навіть при високих рівнях вакцинації.

Вона сказала, що ще занадто рано говорити: «Нам потрібно подивитися, чи буде захворюваність в Ізраїлі продовжувати знижуватися і залишатися на низькому рівні».

Досягнення такого рівня популяційного імунітету важливо для захисту людей, які не можуть бути вакциновані або чия імунна система занадто слабка, щоб викликати хорошу захисну відповідь.

В Ізраїлі більше половини (5,3 мільйона) жителів були вакциновані, і ще 830 000 осіб отримали позитивний результат на вірус в минулому, що має дати їм деякий природний імунітет.

Таким чином, близько 68% населення, ймовірно, мають в крові антитіла, які можуть боротися з вірусом.

Професор Еяль Лешем, директор найбільшої лікарні Ізраїлю, Медичного центру Шиба, сказав, що колективний імунітет був «єдиним поясненням» того факту, що число випадків захворювання продовжує знижуватися, навіть коли були зняті обмеження.

«Не дивлячись на повернення майже до норми, спостерігається стійкий спад», – сказав він.

«Це говорить нам про те, що навіть якщо людина інфікована, більшість людей, яких він зустрічає, чи не будуть інфіковані».

Причому захворюваність знижується у всіх вікових групах, включаючи дітей, хоча люди в віці до 16 років зазвичай не вакцинуються.