Органи охорони здоров’я Великобританії попередили, що вакциновані люди можуть бути заразними

“Заступник головного лікаря Великобританії попередив, що люди, які отримали вакцину від Covid-19, можуть передавати вірус іншим і повинні продовжувати дотримуватися правил дистанціювання”, – повідомляє BBC.

Професор Джонатан Ван-Там підкреслив, що вчені «ще не знають, як вакцина впливає на передачу інфекції». Вакцини дають «надію», що рівень інфікування повинен швидко падати.

На цьому тижні в Англії відкриються ще 32 пункти вакцинації. Проф. Ван-Там зазначив, що, незалежно від захворювання, «вакцина ніколи не була ефективною» на 100%, тому гарантованого захисту немає.

Через два-три тижні після прийому дози можна заразитися, і краще дотримуватися запобіжних заходів «принаймні три тижні», щоб повністю розвинути імунну відповідь у людей похилого віку.

«Навіть після того, як ви отримали обидві дози вакцини, ви все одно можете передати Covid-19 комусь ще, і ланцюжки передачі триватимуть. Якщо ви зміните свою поведінку, ви все одно зможете поширювати вірус, підтримуючи велику кількість випадків і піддаючи себе та інших ризику “.

На цьому тижні лікарі закликали медичних працівників в Англії зменшити час між першою і другою дозами вакцини Pfizer-BioNTech. Максимальний термін очікування був збільшений з трьох до 12 тижнів, щоб вакцинувати більше людей у ​​Великобританії.

Однак Британська медична асоціація заявила, що цю політику «важко виправдати», і розрив слід скоротити до шести тижнів.

Її голова д-р Чаанд Нагпол сказав BBC, що «зростає занепокоєння» про те, що вакцина може стати менш ефективною, якщо друга доза буде введена через 12 тижнів.

За даними уряду, понад 5,8 мільйона чоловік у Великобританії отримали першу дозу вакцини. По всій Англії готуються до відкриття нові центри вакцинації.

Планується збільшити кількість пунктів масової вакцинації в Англії до 49, а також задіяти 70 аптек, більше 1000 поліклінік і 250 лікарень.