Експерти оголосили, які групи не слід вакцинувати

“У Великобританії почалася масова вакцинація за допомогою Pfizer і BioNTech, але трьом групам людей вдаватися до неї не рекомендується”,- повідомляють світові агентства. “В першу чергу це люди з небезпечними для життя алергічними реакціями, вагітні жінки та діти”,- пише 24 години.

Попередження про алергію з’явилося після того, як двоє медичних працівників отримали симптоми анафілактичного шоку в перший день кампанії в Великобританії, хоча і в набагато більш м’якій формі, ніж зазвичай. На думку фахівців, це вкрай рідкісний побічний ефект будь-якої вакцини. Однак фахівці вважають, що пацієнтам з харчовою і лікарською алергією не можна вводити ін’єкції, і якщо у них виникла реакція після першої дози, вони не повинні отримувати другу.

Утримання від імунізації вагітних жінок пов’язане з відсутністю даних. Так що на даний момент рекомендується, щоб вже вагітним жінкам або тим, хто планує завагітніти в найближчі 3 місяці, уникати щеплення препаратом проти COVID-19.

Оскільки діти зазвичай переносять захворювання легко і не тестувалися на дію вакцин, рекомендується іммунізовать тільки неповнолітніх з високим ризиком зараження. У цих випадках проблеми і можливі наслідки необхідно обговорити з батьками.