Англійський «День свободи» став днем масової самоізоляції

«День свободи» прем’єр-міністра Бориса Джонсона, який поклав кінець річного обмеження COVID-19 в Великобританії, був затьмарений в понеділок зростанням інфекцій, нестачею супермаркетів і самоізоляції, повідомляє Reuters.

Обмеження на коронавірус минули в Англії в понеділок, що мало б означати повне відновлення економіки, зруйнованої найглибшої рецесією за 300 років. Ставка Джонсона на те, що це може привести до відродження однієї з найбільших економік Європи, тому що багато людей були вакциновані, знаменує нову главу в глобальних заходів у відповідь на коронавірус.

Якщо вакцини виявляться ефективними в скороченні серйозних захворювань і смертності, навіть коли інфекція досягне рекордного рівня, рішення Джонсона може запропонувати вихід з найгіршої кризи суспільної охорони здоров’я за десятиліття. В іншому випадку можна очікувати додаткових обмежень.

Але великий день Джонсона затьмарений хаосом, оскільки додаток Національної служби охорони здоров’я наказало сотням тисяч людей ізолюватися і попередило, що полиці супермаркетів можуть скоро спорожніти.

«Якщо ми не зробимо цього зараз, ми повинні запитати себе, коли ми це зробимо», – сказав Джонсон всього через кілька годин після того, як він був змушений відмовитися від плану уникнути 10-денного карантину для себе і міністра фінансів Ріші Сунако.

«Зараз вдалий час, але ми повинні робити це з обережністю. Ми повинні пам’ятати, що цей вірус, на жаль, все ще існує ».

Великобританія займає сьоме місце за кількістю смертей в світі – 128 708, і очікується, що скоро буде більше нових випадків зараження кожен день, ніж в розпал другої хвилі вірусу на початку цього року. У неділю було 48 161 нових інфікованих.

Громадяни Великобританії перевершують своїх європейських однолітків, 87% дорослих приймають одноразову дозу, а понад 68% – дворазову, що забезпечує більш повний захист. Щоденне число загиблих, яке в даний час складає близько 40 чоловік в день, є лише частиною піку в більш ніж 1800 чоловік, що спостерігався в січні.

З півночі закони в Англії, що вимагають носіння масок в магазинах і інших закритих закладах, були скасовані, поряд з обмеженнями місткості барів і ресторанів і правилами, що обмежують кількість людей, які можуть спілкуватися разом.

Джонсон встановлює обмеження COVID-19 тільки для Англії, а делеговані адміністрації в Шотландії, Уельсі та Північній Ірландії проводять свою власну політику.

Оскільки компанії по всій Великобританії зіткнулися з нестачею робочих через додатки NHS, яке відправляло людям повідомлення і веліло їм ізолюватися, супермаркети попереджали, що вони зіткнулися з проблемами. «Зараз це серйозна проблема для будь-якої галузі, – сказав генеральний директор Marks & Spencer Стів Роу. «Наші випадки COVID подвоюються приблизно щотижня».

«Якщо виникне дефіцит, нам доведеться мати справу зі зміною годин роботи магазинів, скороченням робочого часу. Це буде серйозно відчуватися в ланцюжку поставок, тому що логістика працює на межі, щоб бути ефективною в будь-якому випадку ».

Британське суспільство, схоже, розділене з приводу обмежень: деякі хочуть зберегти строгі правила з побоювання, що вірус продовжить вбивати людей і переповнювати лікарні, але інші чинили опір самим обтяжливим обмеженням в історії в мирний час.

У неділю Джонсон зіткнувся з протестами, оскільки він і міністр фінансів Сунак намагалися уникнути карантину за допомогою спеціальної схеми для високопоставлених міністрів і урядовців. Тепер він буде ізольований у своїй провінційній резиденції в Чекерс після того, як міністр охорони здоров’я Саджид Джавід домігся позитивних результатів.

За даними Інституту Адама Сміта, 1,73 мільйона британців в даний час ізольовані, і ця цифра може зрости до 5,2 мільйона до середини августа.Поскольку кількість смертей збільшується, кількість смертей в Великобританії залишається відносно низьким через вакцинацію. Згідно з останніми наявними даними, в неділю було зареєстровано лише 25 смертей від Covid в порівнянні з більш ніж 1000 в Індонезії і 137 в США.

У своєму відео Джонсон закликав країну «будь ласка, будь ласка, будьте обережні», а в коментарях, опублікованих його офісом, попросив молодих людей прийти на вакцинацію.

Рішення про вакцинацію людей у ​​віці до 18 років очікується в найближчі дні. Поширення варіанту «Дельта» призвело до зростання інфікування в Великобританії. Найвищий рівень госпіталізацій з кінця березня.

Ослаблена зв’язок між зростанням числа випадків захворювання і серйозними захворюваннями є одним з виправдань уряду для скасування обмежень, хоча багато вчених і інші критики кажуть, що цей крок буде зроблений занадто рано.